Din cuprinsul articolului
Prazul, un adevărat medicament natural. Iată cu ce boli luptă și de ce este bine să-l introducem în alimentație. Este și bun la gust, nu doar sănătos.
Bun la gust și ușor de preparat, prazul oferă beneficii incredibile organismului uman. Printre acestea se numără: protejarea inimii, creșterea forței sistemului imunitar, menținerea sănătății sistemului nervos.
De asemenea, prazul ajută și la îmbunătățirea vederii, reducerea riscului de cataractă, scăderii tensiunii arterială.
Mai mult, îmbunătățește digestia, reduce riscul de cancer, ajută la pierderea în greutate, ajută la tratarea diabetului de tip 2, întărește oasele, oferă protecție împotriva arsurilor solare și promovează sănătatea părului.
Folosit de sute de ani, prazul are proprietăți incredibile ce îl fac un ingredient preferat pentru bucătari și pentru oricine încearcă să țină o dietă sănătoasă.
De ce este prazul un superaliment
Prazul conține niveluri ridicate de flavonoide, vitamine A, E și K și fibre și este bogat în compuși precum potasiu, calciu, magneziu, cupru și fier.
Nu conține grăsimi iar o singură porție gătită are doar 31 de calorii. Prazul fost privit ca un superaliment încă din epoca egipteană antică, dar nu toată lumea este conștientă de proprietățile sale benefice, în zilele noastre.
Este incredibil de benefic pentru sănătatea inimii
Puțină lume cunoaște că prazul este un aliment prietenos cu inima datorită cantității de acid folic prezent pe toată lungimea plantei. Acest compus ajută la protejarea mucoasei vaselor de sânge împotriva deteriorării.
Cu ajutorul flavonoidului kaempferol, care se găsește în cantități mari în praz, s-a dovedit că acest aliment poate reduce riscul de infarct miocardic și boli.
Mai mult, concentrația mare de antioxidanți poate oferi protecție vaselor de sânge împotriva deteriorării oxidative.
Stimulează sistemul imunitar
Prazul prezintă o cantitate semnificativă de vitamina A, care este vitală pentru menținerea sistemului imunitar.
Acest compus este util în reducerea inflamației și întărirea organismului, ceea ce ajută la combaterea infecțiilor.
Mai mult, s-a dovedit că nivelurile ridicate de vitamina E reduc răspândirea moleculelor proinflamatorii, cum ar fi citokinele.
Ajută sistemul nervos
Prazul, printre alte legume verzi, este o sursă de vitamina B6, cea responsabilă pentru sănătatea sistemului nervos.
Această legumă a fost considerată esențială pentru a reduce oboseala și pentru a calma efectele stresului de zi cu zi.
În plus, prezența unor niveluri ridicate de mangan, vitamina C și acid folic ajută la menținerea unei concentrări stabile și la evitarea oboselii.
Vedere mai bună, scade riscul de cataractă
Radicalii liberi pot reprezenta o amenințare imensă pentru vederea dumneavoastră. Dacă nu sunt ținuți la distanță, aceștia pot deteriora suprafața ochiului, ceea ce ar putea duce la boli oculare și la degenerare legată de vârstă.
Prazul poate ajuta la combaterea radicalilor liberi datorită nivelului ridicat de antioxidanți și vitamina C.
De asemenea, reduce riscul de cataractă, o afecțiune a ochiului care poate duce la tulburarea cristalinului natural.
În cele din urmă, poate provoca orbire și un număr mare de adulți peste 40 de ani din întreaga lume sunt afectați de această boală în fiecare an.
Dacă nu sunt prevenite, procedurile chirurgicale pot fi necesare pentru a restabili vederea bună. Cu toate acestea, compușii din praz, cum ar fi zeaxantina și luteina, s-au dovedit a crea o barieră de protecție împotriva cataractei.
Contribuie la scăderea tensiunii arteriale
Datorită conținutului ridicat în potasiu, consumul regulat de praz ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute.
Prin îmbunătățirea sănătății mușchiului inimii, potasiul promovează fluxul de sânge și, prin urmare, oxigenul, în întregul organism.
Dilatând vasele de sânge, nutrientul disponibil în cantități mari în praz reduce riscul de infarct și boli coronariene.
Digestie mai bună
Prazul este o sursă uimitoare de fibre. De exemplu, 100g de praz conține între 1,8g și 9g de fibre, în funcție de soi. În plus, fibra disponibilă în praz este atât solubilă, cât și insolubilă.
Prima garantează un proces regulat de digestie și poate fi o soluție pentru constipație. Al doilea tip de fibre va rămâne în sistemul dumneavoastră digestiv, curățând intestinele și favorizând mișcările intestinale.
Diuretic natural
Printre alte legume precum sfecla, țelina și sparanghelul, prazul are proprietăți diuretice incredibile.
Au un conținut scăzut de sodiu, ceea ce favorizează eliminarea apei și a sodiului suplimentar din organism.
Prin detoxifierea organismului, acest proces poate fi extrem de benefic pentru rinichi. Diureticele naturale pot ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale și la reducerea retenției de apă și sare.
Acest lucru ajută, de asemenea, la combaterea afecțiunilor pielii, cum ar fi celulita.
Aliat de nădejde în lupta cu diferite tipuri de cancer
Prazul este bogat în vitamina C, care s-a dovedit a fi un antioxidant util în prevenirea cancerului. În timp ce daunele oxidative sunt adesea o cauză a tumorilor, vitamina C s-a dovedit eficientă pentru a promova sănătatea generală.
Luptând împotriva radicalilor liberi, poate reduce posibilitatea ca celulele deteriorate să se transforme în celule cancerigene.
Ajută și pierderea în greutate
Cu un gust dulce de ceapă, este foarte versatil și are doar 31 de calorii la 100g de porție gătită. În plus, nu conține grăsimi, ceea ce îl face hrana perfectă pentru oricine urmează o dietă strictă.
De asemenea, ca multe alte legume verzi, este o sursă excelentă de apă și fibre. Consumați-l regulat dacă vreți să scăpați de kilograme nedorite.
Excelent pentru diabetici
Pentru că este sărac în calorii și are un indice glicemic scăzut, prazul este perfect pentru a fi introdus în dietele bolnavilor de diabet de tip 2.
În plus, este o sursă excelentă de fibre și vitamina K, care sunt esențiale în această dietă specifică acestei boli.
Prazul conține alicină, un nutrient dovedit a fi eficient pentru a proteja împotriva neuropatiei diabetice.
De asemenea, nivelurile ridicate de cupru și fier din praz pot ajuta la regenerarea celulelor deteriorate și la furnizarea nutrienților necesari creșterii.
Oase mai puternice
Cu un nivel ridicat de vitamina K și calciu, prazul promovează activitatea proteinei osteocalcinei. Acesta a fost studiat ca fiind excelent pentru creșterea și întărirea oaselor.
Introducerea prazului în dieta dumneavoastră vă va ajuta să reduceți riscul de osteoporoză și alte afecțiuni osoase.
Este important să consumați praz proaspăt, nu sau decongelat. Aceste două procese pot să limiteze vitamina K disponibilă pentru consum, noteaza naturavindecatoare.ro.
Păr mai sănătos și mai bogat
Manganul și sulful conținute de praz pot fi extrem de benefice pentru sănătatea părului. În timpul lunilor de vară, prazul poate fi o sursă excelentă de nutrienți pentru protejarea scalpului.
Dar consumul de praz este extrem de benefic și pentru restul anului, nu doar pe timp de vară.