Sari la conținut

Semnul lăsat de tulburările de sănătate mintală

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Semnul caracteristic lăsat de tulburările de sănătate mintală. Cum putem schimba stigmatul din jurul sănătății mintale?

În ultimii ani, experții vorbesc foarte des despre sănătatea mintală. Și acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece 1 din 5 adulți din SUA se confruntă cu o afecțiune mentală.

Semnul caracteristic lăsat de tulburările de sănătate mintală

Experții vorbesc despre un nou semn ce tulbură sănătatea mintală. Este un stigmat, de fapt, care afectează milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu afecțiuni de acst fel. Afectează totul, de la relațiile lor sociale și oportunitățile profesionale până la modul în care se văd pe ei înșiși.

Ce putem face pentru a îmbunătăți viața persoanelor care trăiesc cu afecțiuni de sănătate mintală.

Să înțelegem ce înseamnă stigmatizarea bolilor mintale?

Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), stigma se întâmplă atunci când oamenii sunt văzuți în mod negativ pentru că au o anumită caracteristică – fie că este vorba de o boală mentală, fizică sau de altă natură.

„Stigmatul sănătății mintale” sau „stigmatul bolilor mintale” se referă la stigmatul atașat condițiilor de sănătate mintală și la discriminarea care li se poate întâmpla persoanelor care trăiesc cu acestea.

Tulburările de sănătate mintală

De ce este stigmatizată sănătatea mintală?

Sănătatea mintală este adesea stigmatizată din cauza lipsei de înțelegere a ceea ce sunt afecțiunile de sănătate mintală și a ceea ce înseamnă să trăiești cu o afecțiune mintală. Stigma poate apărea și din cauza gândurilor personale sau a credințelor religioase despre persoanele care au afecțiuni de sănătate mintală.

În general, lipsa de înțelegere despre sănătatea mintală – precum și presupunerile dăunătoare despre persoanele care trăiesc cu afecțiuni de sănătate mintală – se află în centrul unei prejudecăți sau stigmate. Aceasta poate duce la evitare, respingere, infantilizare și alte discriminări împotriva persoanelor neurodivergente sau care au o afecțiune mentală.

Exemple de stigmatizare legată de sănătatea mintală

Folosim adesea cuvântul „stigmă” pentru a descrie experiența generală pe care o au oamenii. Cu toate acestea, există de fapt trei tipuri de stigmă: stigmatul public, auto-stigma și stigmatul instituțional.

  • Stigma publică: Aceasta se referă la atitudinile negative legate de sănătatea mintală din partea oamenilor din societate.
  • Auto-stigmatizarea: Aceasta descrie stigmatizarea internalizată pe care persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală o simt despre ele însele.
  • Stigma instituțională: Acesta este un tip de stigmă sistemică care provine de la corporații, guverne și alte instituții.

Deși există multe exemple de stigmatizare a sănătății mintale în societate, iată câteva dintre cele mai comune cazuri pe care le puteți observa:

  1. Atunci când oamenii sunt văzuți ca fiind în căutare de atenție sau slabi atunci când încearcă să se apropie și să obțină ajutor profesional.
  2. Când alții folosesc un limbaj dăunător, cum ar fi „nebun” sau „nebun”, pentru a judeca sau banaliza persoanele care au afecțiuni de sănătate mintală.
  3. Când oamenii fac glume despre sănătatea mintală sau despre anumite afecțiuni.
  4. Când oamenii îi evită pe cei care au anumite afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia, din cauza fricii sau a neînțelegerii.
  5. Atunci când familia sau prietenii îi spun unei persoane cu depresie că se poate însănătoși dacă „face exerciții fizice și ia mai mult soare”, sau fac alte judecăți nefolositoare.
  6. Când cineva care trăiește cu o afecțiune mentală se consideră inutil sau se vorbește de sus din cauza afecțiunii sale.
  7. Atunci când companiile refuză să angajeze o persoană sau să îi ofere acomodări adecvate din cauza sănătății sale mintale.
  8. Când oamenii privesc exemplele de neurodivergență ca pe niște boli sau ca pe ceva ce trebuie vindecat.
  9. Cum să reducem stigmatizarea și discriminarea în domeniul sănătății mintale.

Cum arată afecțiunile de sănătate mintală

Stigma vine de peste tot – de la instituții, societate și chiar de la noi înșine. Dar cu toții putem lua măsuri pentru a aborda și a reduce stigmatizarea sănătății mintale:

Cum arată afecțiunile de sănătate mintală

Unul dintre cei mai importanți pași spre reducerea stigmatului sănătății mintale este să învățăm mai multe despre aceasta. Învățând cum arată afecțiunile de sănătate mintală și pe cine pot afecta acestea poate ajuta la reducerea unei părți din frica, neînțelegerea și judecata din jurul lor.

Schimba modul de vorbire

  1. Folosiți cuvintele cu atenție: Atunci când folosim cuvinte cu asocieri negative, precum „nebun”, contribuim la judecarea și stigmatizarea celorlalți. Poate fi nevoie de un anumit efort pentru a schimba modul în care vorbim, dar poate ajuta la reducerea stigmatizării cu care se confruntă persoanele cu afecțiuni psihice.
  2. Luați parte la campanii: Multe organizații de sănătate mintală, cum ar fi NAMI, creează campanii de strângere de fonduri pentru a contribui la conștientizarea și asigurarea finanțării pentru asistența medicală mentală. Chiar dacă nu vă puteți implica direct, aceste campanii sunt o modalitate excelentă de a afla mai multe despre persoanele care trăiesc cu afecțiuni de sănătate mintală.
  3. Împărtășiți-vă povestea: Dacă sunteți o persoană care trăiește cu o afecțiune de sănătate mintală, unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a reduce stigmatizarea este să vă împărtășiți povestea. Prin educarea oamenilor cu privire la ceea ce înseamnă să trăiești cu o afecțiune de sănătate mintală, putem contribui la reducerea neînțelegerii și a judecății pe care o simt oamenii, potrivit healthline.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel