Din cuprinsul articolului
Experții în sănătate consideră că transmiterea unei boli cu transmitere sexuală (boli venerice) prin intermediul unui vas de toaletă este imposibilă. Mersul la toaletă nu expune o persoană la infecție.
De ce nu este posibilă răspândirea bolilor cu transmitere sexuală de la toaletă?
BTS sunt afecțiuni care, de obicei, se răspândesc prin contact sexual neprotejat. Aceste infecții pot fi fie bacteriene, fie virale. În ambele cazuri, infecția nu poate rezista foarte mult într-un mediu exterior. Din acest motiv, chiar dacă o boală venerică se transmite pe vasul de toaletă, este foarte puțin probabil ca infecția să supraviețuiască până când următoarea persoană folosește toaleta.
În plus, dacă infecția rămâne pe vasul de toaletă, o persoană ar trebui să se așeze într-o anumită poziție sau să aibă răni deschise ale pielii care să fie în contact direct cu suprafața scaunului pentru a o contracta.
De exemplu, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA subliniază că este imposibil să contractați sifilisul, o boală venerică bacteriană, prin contact obișnuit cu un vas de toaletă.
Virusuri cu transmitere nesexuală
Cercetătorii sugerează că unele virusuri cu transmitere nesexuală au mai multe șanse să se răspândească de la toaletă prin transmitere fecal-orală decât de la un scaun de toaletă, în special în timpul spălării. Spălarea toaletei face ca particulele să se ridice în aer, așa că este mai bine să evitați petrecerea timpului într-o cabină publică după spălare.
Alte infecții bacteriene sau virale care se pot răspândi de la toaletă prin:
- spălarea toaletei cu capac deschis
- spălarea sau uscarea mâinilor ineficientă
- canalizări blocate
- coșuri de gunoi neacoperite
Pentru a preveni răspândirea posibilelor infecții în locuri publice, cum ar fi o toaletă, o persoană poate practica:
- spălarea corespunzătoare a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde
- uscarea mâinilor până când sunt complet uscate
- folosirea dezinfectantului pentru mâini și a șervețelelor dezinfectante, acolo unde este posibil, în cazul în care lipsește săpunul sau apă curentă
- limitarea timpului petrecut într-o toaletă publică într-o singură vizită, în mod ideal, mai puțin de 15 minute
- închiderea capacului toaletei înainte de spălare
- părăsirea cabina imediat după activarea butonului de spălare
- menținerea distanței fizice față de ceilalți utilizatori și evitarea toaletelor aglomerate
- evitarea atingerii mânerului ușii de ieșire sau a altor suprafețe din toaletă după spălarea mâinilor și înainte de a părăsi zona.
- evitarea următoarele activități în toaletele publice: mâncat, fumat, băut, vorbit la telefon
Toaletele publice au, în general, implementate proceduri de curățare. Multe suprafețe din baie beneficiază de curățare adecvată de către profesioniști. Aceasta include obiecte cu risc ridicat, cum ar fi:
- mânere de toaletă
- mânerele ușilor de baie
- întrerupătoare de lumină
Exemple de boli venerice și modul în care acestea se răspândesc
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), următoarele tipuri de boli cu transmitere sexuală sunt cele mai frecvente:
- trichomonas
- chlamydia
- gonoree
De cele mai multe ori, bolile cu transmitere sexuală se răspândesc prin contact sexual cu o persoană infectată.
Se transmit prin sex vaginal, anal sau uneori oral. O BTS se poate răspândi prin contact cu următoarele:
- organele genitale
- rect
- fluide corporale
- piele
- gură
Cu toate acestea, unele BTS se pot răspândi și prin:
- sarcina
- naştere
- alaptarea
- contactul cu sângele sau fluidele corporale
Cum să preveniți bolile cu transmitere sexuală
Mai multe metode pot reduce șansele de a contracta o BTS.
De exemplu, în timp ce folosirea unui prezervativ nu elimină complet șansa de a contracta o BTS, oferă o protecție substanțială și reduce riscul.
De asemenea, o persoană poate fi supusă testelor BTS regulate pentru a reduce șansa de a transmite sau de a transmite infecția fără să știe.
Unele boli cu transmitere sexuală au și vaccinuri, inclusiv vaccinul cu papilomavirus uman. Acest lucru ajută la scăderea riscurilor ca o persoană să dezvolte cancer de col uterin în unele cazuri.
Unele practici sexuale pot prezenta un risc mai mare decât altele. De exemplu, sexul anal prezintă un risc ridicat, deoarece acest act sexual poate duce la lacrimi în țesuturile pielii din rect, facilitând intrarea infecției în organism.
O persoană ar trebui să consulte un medic dacă are nelămuriri sau întrebări cu privire la oricare dintre cele de mai sus.