Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre boala celiacă: semne și simptome, diagnostic și tratament

Tot ce trebuie să știi despre boala celiacă: semne și simptome, diagnostic și tratament

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care este declanșată de gluten și afectează tractul digestiv și în special intestinul subțire. Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele care au grâu, orz, triticale și secară prezente în ele.

Această proteină se găsește și în unele medicamente, precum și în vitamine.

Există persoane care ar putea avea boală celiacă, dar ar putea avea alte tulburări legate de gluten. Persoanele cu sensibilitate la gluten non-celiac s-ar putea să nu aibă o afecțiune autoimună.

Pentru persoanele cu boală celiacă, sistemul imunitar al organismului creează toxine ca răspuns la gluten care apoi distruge villi. Villi sunt proiecții mici asemănătoare degetelor în interiorul intestinelor subțiri și dacă acest lucru se deteriorează, nutrienții din alimente nu pot fi absorbiți, care pot da naștere la alte probleme de sănătate și, în cazuri severe, ar putea duce, de asemenea, la deteriorarea permanentă a intestinului .

Aproape 1 din 100 de oameni din întreaga lume suferă de afecțiune. Oricine suferă de afecțiune este de obicei recomandat pentru a elimina toate formele de gluten din dieta lor; inclusiv pâine, produse coapte și alte alimente.

Care sunt semnele și simptomele bolii celiace?

Simptomele bolii ar putea varia pentru fiecare individ în funcție de faptul dacă este copil sau adult.

Iată câteva dintre semnele și simptomele bolii celiace în rândul adulților:

1. Oboseală

2. Constipație

3. Diaree

4. Pierderea în greutate

5. Durere abdominală

6. Balonare

7. Greață

8. Vărsături

Alte simptome ale bolii s -ar putea să nu fie legate de cel al sistemului digestiv.

1. Anemie

2. Ulcerele gurii

3. Durere în articulații

4. Oboseală

5. Durerea de cap

6. Osteoporoză

7. Mâncărime piele

Simptomele bolii celiace ar putea fi diferite pentru copii.

Iată câteva simptome ale bolii în rândul copiilor:

1. Diaree cronică

2. Constipație

3. Gaze

4. Greață

5. Vărsături

6. Burta umflată

Incapacitatea organismului de a absorbi nutrienții ar putea duce la următoarele afecțiuni.

  • Pierdere în greutate
  • Anemie
  • Dinți deteriorați
  • Iritabilitate
  • Convulsii
  • Durere de cap

Dermatita herpetiformis: Acesta este unul dintre simptomele bolii celiace și acest lucru face ca apar mâncărimi și vezicule. Încep să apară erupții pe coate, genunchi și, de asemenea, scalp. Starea poate fi tratată cu o dietă sau medicamente fără gluten și uneori ambele.

Cum este diagnosticată boala celiacă?

Există mai multe teste pe care medicul dumneavoastră vă poate cere să le faceți pentru a confirma dacă aveți boală celiacă. Dacă aveți condiția, nivelul anti -ndomysium (EMA) și anti-țesut transglutaminază (TTGA) din corpul dvs. va fi ridicat și acest lucru poate fi confirmat cu un test de sânge.

Cele mai frecvente teste de sânge sunt:

  • Numărul complet de sânge (CBC)
  • Testele funcției hepatice
  • Test de colesterol
  • Testul nivelului de fosfatază alcalină
  • Test de albumină serică

Cu toate acestea, pentru persoanele cu dermatită herpetiformis, medicii ar putea cere o biopsie a pielii în timpul căreia medicul va îndepărta bucăți minuscule de țesut ale pielii și va examina asta. Dacă toate aceste teste nu dau rezultate concludente, vi se poate recomanda o endoscopie a corpului superior. Acest lucru ajută la verificarea dacă există vreo deteriorare a vilozilor.

Care sunt tratamentele disponibile pentru boala celiacă?

Cel mai bun mod de a trata boala este să eliminați complet glutenul din dieta dvs. Când nu consumați gluten, vilele din intestine încep să se vindece și odată cu asta, încep să absoarbă și nutrienții.

Medicii vă pot ajuta cu tipul potrivit de dietă și vă pot oferi, de asemenea, instrucțiuni despre cum să identificați alimentele care nu au gluten prezent în ele. Simptomele dvs. vor începe să se îmbunătățească în câteva zile după ce încetați să consumați alimente care conțin gluten în ele.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel