Din cuprinsul articolului
Dr. Mihail Pautov îl contrazice pe dr. Virgil Stroiescu, supranumit „apostolul alimentației sănătoase”, după ce acesta a declarat că cea mai consumată licoare din toată lumea, cafeaua, este cancerigenă.
Potrivit acestuia, „cafeaua se prăjește la peste 300 de grade și dispare orice antioxidant. Și cea mai mare minciună pe care o spun cei care se numesc oameni de știință. Spun că trebuie să consumi cafea pentru ca are substanțe antioxidante, dar nu spun că s-a prăjit la 360 de grade. După 360 de grade, apar substanțe cancerigene care sunt foarte periculoase”, spune dr. Virgil Stroiescu.
Cafeaua favorizează cancerul de pancreas?
„S-a dovedit în multe cercetări că această cafea, consumată în cantitate mare, favorizează nenorocitul cancer de pancreas. Care este ireversibil. Nu se mai poate opera nimic. Cine face cancer de pancreas moare uscat și verde”, a mai declarat medicul pe o rețea de socializare.
Dr. Mihail Pautov îl contrazice pe Virgil Stroiescu: Cafeaua NU este NOCIVĂ
După ce în spațiul public au apărut declarațiile făcute de medicul Stroiescu, dr. Mihail Pautov a avut o reacție pe rețelele de socializare. Acesta a ținut să facă câteva precizări legate de consumul de cafea.
„S-a dovedit într-o revistă de specialitate, numită Antioxidant and Antiradical Activity of Coffe, că atunci când prăjim cafeaua nivelul de antioxidanți din cafea chiar crește….
Cantitatea de antioxidanți este mai mare în cafeaua prăjităși asta este un paradox. Dl doctor merge după niște presupuneri impirice crezând că acei antioxidanți se distrug, când de fapt, cafeaua, atunci când este prăjită, crește ca și nivel de antioxidanți.
Cafeaua este nocivă?
Atenție! Cafeaua nu este prăjită la 360 de grade, ci la 200-250 de grade. S-a mai dovedit în această meta analiză care demonstrează beneficiile cafelei și a tras niște concluzii. Practic este cea mai bună și puternică dovadă științifică pe care o poți avea pe o foaie.
Avem riscul cu 10% mai mic de a muri din orice cauză la persoanele care beau cafea vs. persoanele care nu beau cafea. Avem 19%, 16% și 30% risc mai mic de a muri din cauza cardiovasculare la persoanele care consumă cafea.
Risc cu 29% de a face ficat gras și un risc cu 9% mai mic de a fac e sindrom metabolic. Un alt studiu recent care a studiat 449.563 de persoane care au participat la studiu.
Și ce au constata ei? Că orice cafea ai consuma, riscul tău sau incidența de boli cardiovasculare scade la fel cum scade și mortalitatea din orice cauză”, a conchis dr. Mihail Pautov, pe contul personal de Tik Tok.
Beneficile consumului de cafea
- Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele conțin și cantități mici de magneziu, potasiu, vitamina B3, dar și cafeina, care poate reduce oboseala și poate îmbunătăți capacitatea de concentrare. Totodată cafeaua contribuie la arderea grasimilor din organism. Aceasta este un accelerator de metabolism, iar la persoanele supraponderale, cafeaua accelerează ritmul metabolic cu până la 10%.
- Cafeaua reduce riscul de dezvoltare a bolilor neurodegenerative ca Alzheimer sau Parkinson. Oamenii de știință spun că avem cu până la 60% mai multe șanse să nu ne îmbolnăvim de astfel de boli degenerative, dacă menținem cafeaua în dieta noastră cotidiană.
- Beneficiile consumului de cafea se întâlnesc și în sfera performanțelor fizice datorita cafeinei. Stimulând sistemul nervos, cafeina îl determină pe acesta să consume mai mult „combustibil”. În plus, stimulează și producția de adrenalină în sânge, hormonul care pregătește corpul nostru pentru efort fizic și nervos.
- Riscul de a dezvolta o ciroză a ficatului scade cu până la 80 la sută dacă bem cafea zilnic. Cafeina ajută ficatul să-și regleze mai bine funcțiile, și astfel, riscul persoanelor consumatoare de alcool de a dezvolta o ciroză scade cu până la 20% dacă acestea consumă zilnic și cafea.
- Cafeaua ne ajută să luptăm cu migrenele și cu durerile musculare. Cafeina ajută creierul să producă mai multă dopamină și serotonină.