Sari la conținut

De câte proteine avem nevoie zilnic și care e diferența dintre cele de origine animale și cele vegetale

proteine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Proteine

De câte proteine avem nevoie zilnic? Proteinele vegetale sunt diferite de cele animale, chiar dacă se numesc tot proteine. Dar, ce sunt ele? Sunt lanțuri de aminoacizi care contribuie la funcțiile vitale ale organismului.

Imunitatea înseamnă proteine, hormonii înseamnă proteine, musculatura înseamnă proteine, până și pielea înseamnă proteine.

Soia și quinoa, singurele proteine vegetale complete

De fapt, proteinele de bună calitate sunt cărămizile care stau la baza sănătății noastre. Există o diferență majoră între proteinele de origine animală și cele de origine vegetală. Cele de origine animală conțin toți aminoacizii esențiali de care noi avem nevoie pentru o viață sănătoasă, pe când cei de origine vegetală conțin aminoacizi neesențiali.

Numai boabele de soia și quinoa sunt proteine vegetale complete, adică au toți aminoacizii esențiali. O altă diferență o constituie gradul de utilizare și absorbție a proteinelor, cele de origine animală fiind superioare din acest punct de vedere. Din cei 22 de aminoacizi necesari sintezei proteinelor, 10 sunt considerați a fi esențiali, 7 neesențiali și 3 sunt oarecum la mijloc”, spune dr. Bălănică.

De câte proteine avem nevoie zilnic? „Puțin sub 1g/kg corp”, explică dr. Florin Bălănică, expert în medicina stilului de viață.

”N-am cunoscut niciun vegetarian sau vegan de peste 50 de ani”.

„Un adult poate să nu consume proteine de origine animală, adică din carne, lapte și ouă, dar un copil în creștere nu. Proteinele sunt esențiale în formarea orică- rei noi celule. Omul este omnivor, iar eu sunt adeptul echilibrului. Orice extremă nu este sănătoasă. Și dacă o să-mi spuneți, uite noi suntem vegetarieni sau vegani și suntem mai sănătoși decât cei care mănâncă proteine animale, vă răspund: consider că trebuie să învățăm de la cei care experimentează sănătatea și longevitatea, iar până acum am cunoscut persoane de peste 100 de ani, chiar și în familia mea, care mâncau echilibrat, dar n-am cunoscut niciun vegetarian sau vegan de peste 50 de ani”.

De asemenea, spune specialistul, proteinele se pot completa reciproc dacă sunt consumate la aceeași masă. „Exemplu: orez brun cu fasole (orezul are cantități mici de lizină, iar fasolea este deficitară în metionină; Iaurt cu cereale integrale, fasole verde cu varză, etc”, detaliază dr. Florin Ioan Bălănică.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel