Din cuprinsul articolului
Alimentul periculos de la care poți muri. O femeie de 45 de ani, din Alba Iulia, a ajuns la spital în stare critică după ce ar fi consumat o conservă de pește. Medicii spun că aceasta s-ar putea confrunta cu o variantă a botulismului, o afecțiune mai puțin întâlnită. Este primul caz înregistrat în Alba Iulia.
În prezent, pacienta este în stare stabilă. Aceasta va fi transferată la Spitalul Oradea, cu elicopterul pentru administrarea serului de antitoxină botulinică și îngrijiri medicale.
Femeia ar fi consumat zilele trecute o salată cu pește dintr-o conservă. Aceasta a început să se simtă din ce în ce mai rău, iar în cele din urmă a decis să se prezinte la spital.
Specialiștii sunt în alertă, urmând să recolteze probe din alimentele cu pricina. Totodată, ei avertizează că acest tip de bacterie este una dintre cele mai agresive și se găsește mai ales în medii lipsite de oxigen cum ar fi conservele.
Botulismul este o boală rară ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei, starea de conștiență și nici nu cauzează febră.
Boala nu este transmisibil de la om la om. Confirmarea diagnosticului este efectuat prin descoperirea toxinei sau bacteriei la persoana care prezintă simptomele anterior menționate.
Cum apare botulismul
Transmiterea la om se face prin alimente care contin toxina botulinica preformata, in urmatoarele conditii:
- alimentul sa fie contaminat cu bacil botulinic;
- sa existe conditii de anaerobioza pentru germinarea sporilor;
- alimentul sa fie insuficient prelucrat termic, astfel incat sporii sa nu fie distrusi si sa fie depozitat ulterior in conditii de temperatura optima pentru elaborarea toxinei.
Alimente periculoase
Alimente incriminate: conservele alimentare, in special cele preparate in gospodariile familiale; conserve de carne, de peste, de fructe si legume, insuficient sterilizate sau spalate; carnea afumata, sunca preparata in casa, mezeluri, carnati, unele specii de pesti; foarte rar – conservele preparate pe cale industriala, cand acestea sunt insuficient sterilizate.
Alimentele contaminate pot aparea alterate ca gust si miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent, insa, alimentele pot sa arate perfect normal.
Mare atentie daca recurgeti la conservarea unor alimente prin adaugarea unui strat de ulei la suprafata! Se creeaza conditii de anaerobioza si in conditiile unei temperaturi convenabile este posibila producerea toxinei botulinice.
Cum prevenim botulismul
– evitati consumul conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere (minimum 30 de minute);
– evitati consumul de conserve al caror capac bombeaza;
– evitati consumul alimentelor cu aspect si miros neplacut;
– curatati atent si spalati riguros produsele vegetale;
– conservati la rece mancarurile incomplet preparate sau produsele alimentare perisabile;
– nu dati ca hrana animalelor alimente cu aspect si miros neplacut;
– curatati si fierbeti foarte bine recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut.