Din cuprinsul articolului
Complicații COVID. Specialiștii descoperă că lista tot mai mare a complicațiilor Covid este din ce în ce mai lungă și surprinzătoare: de la modificări ale creierului și boli de inimă până la erupții cutanate și degetele de la picioare Covid.
Astfel, s-a descoperit că cei cărora li se injectează filler dermic în față au posibilitatea unei complicații suplimentare: umflare și disconfort dacă fac Covid sau primesc o doză de vaccin anti-covid.
Complicații COVID: Reacții adverse grave la nivelul feței pentru ACESTE persoane
Deci, cine sunt cei care ar trebui să-și ia măsuri de precauție suplimentare și cum ar trebui să-și programeze tratamentele?
Din 2020 până în august 2021, în literatura medicală au existat aproximativ 19 rapoarte de reacții inflamatorii tardive la persoanele care au avut anterior Covid sau au fost vaccinați anti-covid, care au apărut între săptămâni și ani după tratamentul de umplere.
Incidența generală a unor astfel de complicații după injectarea de materiale de umplere a țesuturilor moi se situează între 0,01% și 4,25% din proceduri. Însă, nu toate cazurile sunt raportate.
Motivele unor astfel de reacții nu sunt pe deplin înțelese. Există multe teorii cu privire la modul în care pot apărea, inclusiv reacțiile imune la umplutură declanșate de infecție, traumă sau vaccinare. Prin urmare, are sens că au fost raportate reacții inflamatorii tardive după infectarea cu SARS-CoV-2 și vaccinarea pentru a proteja împotriva acestuia.
- Primele rapoarte ale Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA privind vaccinul Moderna au arătat evenimente adverse la trei pacienți cu substanțe de umplere pentru țesuturi moi.
- Aceste complicații pot apărea între 15 zile și șase luni după injecțiile de umplutură. Și pot apărea la trei până la patru săptămâni după infectarea cu COVID.
- Complicațiile de umplere pot începe rapid după ce vă vaccinați anti-covid, între 13 ore și trei săptămâni după injectare.
Simptomele clinice sunt:
- roșeața,
- umflarea,
- formarea de bulgări
- disconfort în zonele umplute.
Unii dintre pacienții cu complicații raportate au avut antecedente de umflare spontană a feței după o injecție de umplutură, vaccinări anterioare sau după alte tratamente medicale.
Nu este prima dată când evenimentele adverse după tratamentul cu filler sunt raportate după o infecție virală, de exemplu după o boală asemănătoare gripei. Afecțiunea are în general un răspuns bun la corticosteroizii orali, în timp ce unii pacienți au nevoie de injecții cu hialuronidază pentru a dizolva materialul de umplere.
Potrivit theconversation.com, s-a sugerat că tratamentul cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE-1, prescris de obicei pentru a gestiona tensiunea arterială), care joacă un rol crucial în proprietățile de legare a SARS-CoV-2, poate reduce umflarea în reacțiile inflamatorii tardive.
Factorii genetici sunt probabil să joace un rol în ceea ce privește persoanele care suferă de complicații după injecțiile cu filler dermal, în general, studiile care identifică genele responsabile la cei care experimentează reacții. Acești indivizi ar putea avea un prag mai scăzut la infecții, vaccinuri sau alți factori care declanșează un răspuns imun.
Ce pot face pacienții Covid
Deși mic ca număr, cazurile de până acum arată reacții adverse cu material de umplutură pentru țesuturi moi care apar după infectarea cu COVID și vaccinare. Relația dintre acești factori pare probabilă, deoarece apar în câteva ore sau până la câteva săptămâni după aceea.
Pentru a preveni posibilele complicații, au fost sugerate următoarele recomandări pentru cei care doresc să continue cu o umplutură:
- în mod ideal, permiteți o fereastră de două până la patru săptămâni între injecțiile de umplutură și vaccinare în general și două luni mai mult pentru pacienții imunocompromiși (cei care iau medicamente imunosupresoare, care fac chimioterapie sau cu tulburări ale sistemului imunitar) sau după infecția cu COVID.
- procedați cu prudență dacă există antecedente de alergii, evenimente adverse legate de filler sau probleme după alte tipuri de implanturi.
- deoarece vaccinarea protejează împotriva COVID sever, COVID prelungit și deces, amânați umplerea mai degrabă decât vaccinarea
- dacă apare o reacție, atunci medicul dumneavoastră poate lua în considerare începerea tratamentului cu steroizi orali, cu condiția să nu existe infecție.
Ce sunt fillerele dermice (dermal fillers)
Fillerele dermice sunt substanțe asemănătoare gelului care sunt injectate sub piele pentru a restabili volumul pierdut, pentru a netezi liniile și ridurile sau pentru a redefini conturul feței.
Experții încearcă să se pună de acord cu vârsta de la care începem să pierdem colagen, vârsta convenită fiind de 25 de ani. Nivelurile de colagen și elastină scad apoi cu o rată de aproximativ 2% pe an.
Potrivit FDA (Food and Drug Administration), există patru categorii de fillere. Fiecare este denumit după tipurile de substanțe folosite pentru fillerele dermice:
- Acidul hialuronic este produs în mod natural de corpul tău și se găsește deja în piele și cartilaj. În general, fillerele realizate cu acid hialuronic durează între 6-18 luni.
- Hidroxiapatita de calciu este un mineral care se găsește în oasele noastre. Fillerele realizate cu acest material durează până la 18 luni.
- Acidul poli-L-lactic (PLA) este un material sintetic biodegradabil, utilizat și pentru fabricarea produselor medicale. Fillerele realizate cu acest material durează până la doi ani.
- Microsferele de polimetilmetacrilat sunt singurele substanțe care nu pot fi absorbite de corpul dvs., ceea ce înseamnă că rezultatele sunt permanente. Sunt folosite doar în jurul gurii.
Acidul hialuronic, un ingredient obișnuit în unele produse de îngrijire a pielii, este una dintre cele mai folosite substanțe folosite în fillerele dermice. Deoarece ajută pielea să rețină umezeala, acidul hialuronic vă poate face fața să arate mai plină și mai hidratată. Este folosit și în loțiuni ca hidratant, dar nici o cremă nu poate restabili volumul pierdut – doar acidul hialuronic injectabil poate face asta.