Sari la conținut

Suplimentele de vitamina D, o mare păcăleală? Dr. Mihail Pautov: Am îmbogățit o întreagă industrie

suplimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se iau suplimentele

Suplimentele de vitamina D, o mare păcăleală? Efectul magic al suplimentării cu vitamina D pentru sănătate, se pare că e doar un mit

Potrivit unui studiu recent, suplimentare cu vitamina D nu reduce riscul de cancer, nu reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore și nici măcar nu reduce riscul de deces cauzat de cancer.

Suplimentele de vitamina D, o mare păcăleală?

La rândul său, dr. Mihail Pautov a explicat că vitamina D este doar un biomarker al sănătății noastre fizice și nimic mai mult și, prin urmare, suplimentarea cu vitamina D nu are, de fapt, „niciun fel de efect”.

„Daca te simti prost ca nu ai luat pana acum / ai uitat sa iei suplimente cu Vitamina D … nu ai de ce sa te simti prost – pentru ca nu ai pierdut nimic. Asta spune si cel mai mare trial clinic dublu-orb care a studiat efectele suplimentarii Vitaminei D, fie ele bune sau rele – si ce au gasit ei, pe scurt – este ca suplimentarea cu Vit. D NU ARE niciun fel de efect; nici bun nici rau.

Exceptie fac, bineinteles, copiii si anumite grupe de risc – persoane cu boli autoimune, persoane cu cancere avansate cu metastaze si batranii din centrele de seniori care nu prea ies pe-afara si nu se expun la soare.

De ce? Pentru ca Vitamina D este doar un bio-marker al sanatatii noastre fizice, la fel cum o nota in catalog este un marker al cunostintelor noastre; Daca schimbi un 4 din catalog cu un 10 asta nu iti va aduce cunostinte in plus; Pentru a schimba nota cu adevarat => trebuie sa inveti.

Dr. Mihail Pautov: Am îmbogățit o întreagă industrie

Greseala vine din sutele de studii in care s-a gasit o relatie de corelatie ( nu cauzalitate) intre concentratia mica de Vitamina D din sange si boli cardiovasculare, cancere, osteoporoza; Am banuit atunci, in mod gresit, ca problema este nivelul scazut de Vitamina D si am inceput sa dam suplimente, imbogatind o intreaga industrie;

In realitate, persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care mananca echilibrat si includ in alimentatia lor surse naturale de Vitamina D, precum ouale, pestele salbatic sau ciupercile; Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la restul de vitamine, minerale si fitonutrienti care vin cu aceasta alimentatie.

Persoanele care au nivel normal de Vitamina D sunt persoane care se expun zilnic in mod sanatos la soare: plimbare sau alergat dimineata sau dupa pranz in aer liber; Protectia lor nu vine de la nivelul normal de Vitamina D ci de la activitatea fizica, in aer liber, oricare ar fi ea, care vine la pachet cu aceasta expunere la soare si creste nivelul de Vitamina D in sange; iar suplimente care sa inlocuiasca activitatea fizica inca nu exista;

S-a constatat, in acelasi studiu, ca un nivel sigur/safe de vitamina D este de 2000UI si ca acest nivel nu face rau;

Daca medicul tau ti-a recomandat sa iei Vitamina D, trimite-i acest studiu cu date preliminare si discuta cu el pe marginea acestui subiect pentru a te asigura ca faci parte din grupa de risc care beneficiaza REAL de pe urma suplimentarii”, a scris dr. Pautov pe Facebook.

VITAL este un studiu de cercetare în curs de desfășurare pe 25.871 de bărbați și femei, care investighează dacă administrarea zilnică de suplimente alimentare de vitamina D3 (2000 UI) sau acizi grași omega-3 (ulei de pește ) reduce riscul de a dezvolta cancer, boli cardiace și accident vascular cerebral la persoanele care nu au antecedente cu aceste boli;

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel