Din cuprinsul articolului
Ce cauze cresc riscul de cancer. Cancerul este boala uzurii celulare. În fiecare an, peste 70 de mii de români sunt diagnosticati cu cancer, cele mai frecvente localizari ale bolii fiind la nivelul sânului, plămânilor, colului uterin, colonului și prostatei.
În spatele acestui diagnostic există însă în jur de 200 de tipuri de afecțiuni maligne, ale căror cauze nu se cunosc cu precizie. Medicii semnalează frecvent elemente ale “stilului de viață” care pot contribui la apariția tumorilor maligne.
Obiceiuri care cresc riscul de cancer
“Cancerul este boala uzurii celulare. Pe măsură ce speranța de viață crește, și defectele celulare au o probabilitate mai mare de a apărea. Mecanismele de reparație a leziunilor celulare “obosesc” odată cu vârsta. Sigur, fumatul, alcoolul în exces și consumul de alimente grase, pline de zahăr contribuie la această îmbătrânire celulară. Excesul de orice fel nu e în regulă. Se aplică și în cazul fumatului!
Dacă fumezi mai puțin crezând că ai risc mai mic de a face cancer, te înșeli. Nu trebuie să mai fumezi deloc și abia atunci riscul va fi redus la minimum. Cât privește dieta, nu neapărat colesterolul este cel care te omoară, ci mai degrabă produșii de metabolism ai grăsimilor saturate, de tipul radicalilor liberi, care au efect „coroziv” asupra aparatului genetic.
Procesele inflamatorii contribuie, desigur, la aceste mecanisme patologice”, descrie tabloul condițiilor de apariție a cancerului Conferențiar Doctor Valentin Cernea, specialist în radioterapie și prorector în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Citește și: Alimentul care răspândește cancerul în tot organismul
Cancer, șanse de vindecare crescute în stadii incipiente
De altfel, reputatul specialist se numără printre medicii români care au tratat de-a lungul timpului mii de români bolnavi de cancer. În plus, a fost martorul vindecării prin chimioterapie a primului pacient român cu metastaze și a asistat la unele dintre cele mai mari progrese din medicina oncologică.
“Sunt multe alte repere în evoluția terapiilor oncologice. Ca o comparație, în anii ’80, procentul de vindecare de cancer era de 30. Altfel spus, din 100 de pacienți vindecam 30. Acum trecem de 65 %. Este uluitor pentru o carieră de medic dublarea acestui procent. Gândiți-vă la scară istorică ce însemnătate are această evoluție.
Cu cât boala este depistată și tratată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai crescute. Cancerul nu dă semne zilnice, însă evoluează, uneori foarte rapid. Fiecare săptămână pierdută înseamnă un risc mai mare ca tratamentul să nu mai dea rezultate”, afirmă Conf. Dr. Valentin Cernea, care este și noul coordonator al Spitalului Onco Card din Brașov.
Tratamentele oncologice au evoluat enorm, iar astăzi, medicamentele chimioterapice, programele de radioterapie performantă și accesul la chirurgi experimentați sunt accesibile și românilor, în clinicile oncologice de top din țara noastră.
Cancerul, o boală cronică
“Radiația utilizată în majoritatea tratamentelor actuale pentru cancer are la bază radiațiile X, descoperite de mai bine 150 de ani. Acestea distrug practic moleculele de ADN din cromozomi, împiedicând astfel înmulțirea celulelor tumorale. Progresul constă în utilizarea tehnicilor imagistice – computer tomograf (PET-CT), rezonanță magnetică etc. – a permis distribuirea precisă a acestor raze X în zonele tumorale. Identificarea perfectă a poziției tumorii în organism contează enorm. Astăzi, putem circumscrie foarte bine fasciculul de iradiere în volumului tumoral, astfel încât structurile critice sănătoase să fie iradiate cu doze cat mai mici”, completează specialistul.
La ora actuală, specialiștii vorbesc despre cancer ca despre o boală cronică, ce apare în contextul creșterii speranței de viață, dar și al dezechilibrelor alimentare, emoționale și stresului. În prezent și tratamentele moderne sunt tot mai eficiente și mai adaptate particularităților fiecărui caz astfel că putem vorbi fără exagerare de tratamente “personalizate”.
“În spatele unui medicament oncologic inteligent, care acționează chiar și la nivel molecular, stau zeci de ani de cercetare, deci investiție de inteligență, dar și financiară imensă, plus timp. De aceea aceste medicamente au un preț considerabil. Tratamentele din țara noastră respectă standarde și protocoale internaționale, în prezent derulează studii clinice cu astfel de noi molecule.
Eradicarea completă a cancerului este însă un obiectiv maximal care probabil nu va fi atins într-un viitor previzibil. Poate fi diminuat însă foarte consistent impactul social al acestei boli prin programe comprehensive de control al cancerului, care implică măsuri de prevenție, diagnostic precoce și tratamente tot mai avansate”, precizează Dr. Valentin Cernea.
Părerea oncologului despre tratamentele naturiste pentru cancer
Soluții există, iar programele de teste și analize efectuate regulat pot pune în evidență cancerele în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt maxime. Medicii avertizează asupra unei situații periculoase: orientarea către medicamente naturiste, în detrimentul terapiilor care au la bază studii serioase.
“Ca medic cu experiență de 40 de ani, pot spune atât: medicina funcționează pe dovezi științifice. Nu cunosc eficiența acestor terapii alternative, însă ceea ce pot recomanda este ca tratamentul consacrat să nu fie abandonat în favoarea acestora, deoarece sunt verificate prin studii îndelungate, pe mulți pacienți.
Dacă un bolnav chiar are încredere că un produs naturist îl va ajuta, nu îl descurajez, nu îl judec. Doctorul nu judecă alegerile pacientului! Interdicția are adesea drept consecințe efecte nedorite. Însă pacientul trebuie să înțeleagă și să respecte recomandările medicului. Așa cum respectăm legile de circulație, așa trebuie să respectăm și ceea ce spune medicul”, concluzionează Conf. Dr. Valentin Cernea.