Sari la conținut

Cât de des ar trebui să ai scaun, într-o zi? Numărul magic, dezvăluit de specialiști

toaleta
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
greșeli

Cât de des ar trebui să ai scaun, într-o zi? Numărul magic, dezvăluit de specialiști.

Majoritatea oamenilor se simt incomod să vorbească despre subiectul obiceiurilor intestinale. Oamenii nu își dau seama că a nu fi obișnuit sau a ignora unele schimbări cheie în obiceiuri sau chiar consecvență ar putea indica un risc mortal de boală.

Medicii spun că frecvența și obiceiurile intestinale sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi dieta, comorbiditățile și stilul de viață – totuși există un număr ideal de ori care ar putea defini cât de des trebuie să mergi la toaletă.

Cât de des ar trebui să ai scaun, într-o zi?

Majoritatea oamenilor, conform medicilor, au un model destul de regulat de evacuare. 98% dintre oameni fac acest lucru de trei ori pe zi. Și majoritatea oamenilor o fac la aceeași oră în fiecare zi.

În unele cazuri, cum ar fi atunci când cineva se luptă cu sindromul intestinului iritabil, frecvența și consistența nu mai sunt luate în calcul – cu toate acestea, a nu mânca bine și a nu face exerciții fizice ar putea înrăutăți situația.

Consumul de carbohidrați simpli și rafinați sau mai puține fibre poate reduce frecvența intestinului; în mod similar, a nu fi activ sau a nu face antrenamente ample poate fi, de asemenea, un factor determinant pentru constipație.

Exercițiile fizice ajută la stimularea peristaltismului, care susține mișcarea coordonată a inelelor musculare din jurul intestinelor care propulsează alimentele prin tractul digestiv. Prin urmare, fitnessul nu este doar cheia pentru menținerea unei siluete bune, ci este și crucială pentru sănătatea digestivă.

Cum să vă asigurați că mișcările intestinale sunt regulate?

Unul dintre cei mai importanți factori care asigură mișcările intestinale regulate este dieta. Utilizarea medicamentelor poate avea un impact asupra consistenței și frecvenței, cu toate acestea, obiceiurile alimentare potrivite ar putea face toată diferența.

Aceasta include:

  • Consumul de fructe și legume
  • Cresterea aportului de cereale integrale
  • Consum mai mare de fasole și linte
  • Bea multă apă

Cu toate acestea, uneori, obiceiurile intestinale ar putea indica cancer. Atenție la următoarele semne:

1. Sânge în scaun

2. Mergi la toaletă mai des decât în ​​mod normal

3. Nod în stomac

4. Oboseală extremă

5. Pierdere în greutate inexplicabilă

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel