Sari la conținut

Consumul acestor alimente cresc riscul de cancer intestinal cu 29% în rândul bărbaților

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
Cele mai toxice cinci alimente pentru sănătate

Consumul de alimente „ultra-procesate” ar putea crește riscul de a dezvolta cancer intestinal în rândul bărbaților, au descoperit noi cercetări.

Este bine stabilit că dieta noastră joacă un rol important în sănătatea și bunăstarea noastră. Adesea, faptul că nu mănâncăm suficient dintr-un anumit aliment poate duce la deficiențe notabile, în timp ce prea multe altele pot cauza creșterea în greutate și probleme precum hipertensiunea arterială. Acum, oamenii de știință au demonstrat că ceea ce mănânci poate avea consecințe de amploare – și potențial fatale.

Un studiu publicat în British Medical Journal a explorat legătura dintre o dietă procesată și cancerul intestinal.

Boala, cunoscută și sub numele de cancer colorectal, este al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, reprezentând 11% din cazurile noi de cancer.

Este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu 16.800 în Marea Britanie în fiecare an.

Cercetarea – realizată de academicieni din universitățile din SUA, Canada și Brazilia – a concluzionat că bărbații care consumau alimente ultraprocesate au un risc cu 29% mai mare de cancer intestinal în comparație cu bărbații care consumau mult mai puțin.

Cu toate acestea, aceeași legătură nu a fost găsită în rândul femeilor.

Într-un interviu pentru Science Daily, autorul principal al studiului, Lu Wang, a explicat:

„Am început să ne gândim că cancerul colorectal ar putea fi cancerul cel mai afectat de dietă în comparație cu alte tipuri de cancer.

Mezeluri - Pixabay
Mezeluri – Pixabay

Carnurile procesate, dintre care majoritatea se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate, reprezintă un factor de risc puternic pentru cancerul colorectal.

Alimentele ultraprocesate sunt, de asemenea, bogate în zaharuri adăugate și sărace în fibre, ceea ce contribuie la creșterea în greutate și la obezitate, iar obezitatea este un factor de risc stabilit pentru cancerul colorectal”.

Ca parte a cercetării, răspunsurile dietetice de la peste 200.000 de participanți – 159.907 femei și 46.341 bărbați – au fost analizate pe o perioadă de 25 de ani.

Fiecare persoană a completat un chestionar alimentar la fiecare patru ani, în care s-a întrebat despre consumul a 130 de alimente diferite.

În această perioadă, 1.294 de bărbați și 1.922 de femei au fost diagnosticați cu cancer intestinal.

Cea mai mare legătură între boală și alimentele ultraprocesate în rândul participanților de sex masculin a fost găsită cu produsele de origine animală.

Domnul Wang a spus: „Aceste produse includ unele cărnuri procesate, cum ar fi cârnați, slănină, șuncă și preparate de pește. Acest lucru este în concordanță cu ipoteza noastră”.

Consumul mare de băuturi dulci, cum ar fi băuturile carbogazoase și băuturile pe bază de fructe, a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de cancer intestinal în rândul bărbaților, dar nu toate alimentele procesate s-au dovedit a fi la fel de dăunătoare.

Coautorul senior Fang Fang Zhang a adăugat: „Am găsit o asociere inversă între lactatele ultraprocesate precum iaurtul și riscul de cancer colorectal în rândul femeilor”.

S-a crezut că acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care femeile au fost mai puțin afectate.

„Alimente precum iaurtul pot contracara efectele nocive ale altor tipuri de alimente ultraprocesate la femei”, a spus Zhang.

În general, cercetătorii au subliniat importanța reducerii consumului de alimente procesate.

Dl Zhang a spus: „O mare parte din dependența de aceste alimente se poate reduce la factori precum accesul la alimente și comoditatea.

Prelucrarea chimică a alimentelor poate ajuta la prelungirea perioadei de valabilitate, dar multe alimente procesate sunt mai puțin sănătoase decât alternativele neprocesate.

Trebuie să facem consumatorii conștienți de riscurile asociate cu consumul de alimente nesănătoase în cantitate mare și să facem mai ușor de ales opțiunile mai sănătoase.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel