Sari la conținut

Experţii trag un semnal de alarmă. Bacteriile rezistente la antibiotice, o ameninţare la adresa sănătăţii publice

În primul raport realizat până acum pe tema organismelor rezistente la antibiotice, specialiştii de la Center for Disease Control and Prevention (CDC) au identificat trei  ameninţări considerate „urgente”: CRE (Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae), un set de microbi întâlniţi în spitale, rezistenţi la aproape toate antibioticele, gonoreea rezistentă la antibiotice şi  Clostridium difficile, ce devine tot mai rezistentă la o clasă de medicamente.

Potrivit raportului „ Antibiotic resistance threats in the United States, 2013”, în fiecare an, 2.049.442 de afecţiuni din SUA sunt cauzate de bacterii şi fungi rezistente la anumite clase de antibiotice şi în fiecare an, aceste afecţiuni provoacă 23.000 de decese.

CRE (Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae) provoacă 9.000 de infecţii anuale în SUA şi 600 de decese.

Gonoreea rezistentă la antibiotice cauzează 246.000 de infecţii anual, iar Clostridium difficile, 250.000 afecţiuni anual şi 14.000 de decese.

Dr. Tom Frieden, directorul CDC, a lansat un avertisment sumbru: „Dacă nu suntem atenţi, în scurt timp ne vom găsi în epoca post-antibiotice. Iar unii pacienţi şi unii microbi se găsesc deja acolo”.

În cea de-a doua categorie, ameninţări „serioase”, specialiştii includ 12 infecţii bacteriene şi fungale: Acinetobacter, Pseudomonas aeruginosa, VRE, Campylobacter, Salmonella, Shigella, MRSA, Candida, tuberculoza şi altele.

Specialiştii avertizează că în cazul în care situaţia se va înrăutăţi, doctorii ar putea deveni reticenţi în a efectua operaţii sau în a trata pacienţii de cancer dacă nu vor şti că există antibiotice care să protejeze pacienţii de infecţii.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel