Din cuprinsul articolului
Moartea reginei Elisabeta a II-a a marcat sfârșitul unei ere pentru monarhie în mai multe moduri. Ea a fost ultimul regal senior dintr-o generație care va părea în curând străină monarhiștilor moderni.
În cei 70 de ani pe tron, Elizabeth a oferit un singur interviu media care s-a limitat la subiectul încoronării ei. Ea nu și-a exprimat niciodată public o opinie puternică cu privire la un subiect care ar putea fi considerat politic sau controversat. Ea a evitat orice fel de intervenție publică în modul în care ar trebui să fie conduse instituțiile publice din Marea Britanie.
De fapt, cele mai controversate momente politice din timpul domniei Elisabetei au venit din indiscreția celorlalți.
Fostul prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron, a spus că regina a „torcnit” încântată când Scoția a votat să rămână parte a Regatului Unit în cadrul referendumului pentru independență din 2014. Ziarul The Sun a speculat în 2016 că regina a sprijinit Brexit-ul, lucru pe care fostul director de comunicații al Palatului Buckingham, Sally Osman, s-a grăbit să-l nege în timp ce a fost intervievat la CNN la începutul acestei săptămâni.
Comparați acest lucru cu membrii regali care conduc acum monarhia într-un viitor nou, mai incert. Copilul cel mare al Elisabetei, acum regele Carol al III-lea, a făcut de rușine familia când au fost publicate scrisorile pe care le-a scris fostului prim-ministru Tony Blair între 2004 și 2005.
În timp ce scrisorile păreau destul de inofensive – concentrându-se pe lucruri precum subvențiile pentru fermieri și, în mod amuzant, meritele publicării unor scrisori private ca acestea – faptul că primul în rândul la tron a fost atât de fericit să-și exprime opiniile politice pentru premierul i-a alarmat pe cei care au susținut convenția că monarhia este apolitică.
Charles a susținut, de asemenea, în mod controversat, utilizarea banilor publici pentru a oferi servicii de homeopatie în cadrul Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, finanțat de stat. NHS England a declarat în 2017 că nu va mai finanța homeopatia din cauza „lipsei oricărei dovezi pentru eficacitatea acesteia nu a justificat costul”.
„Monarhia are o putere indirectă uriașă, prin faptul că poate influența opinia publică asupra unei chestiuni, ceea ce este, probabil, mai important decât lobby-ul miniștrilor”, spune Kate Williams, un istoric regal de la Universitatea din Marea Britanie, potrivit CNN.
Exprimarea opiniei din partea monarhiei tulburătoare pentru presă
Viziunea aparent incompatibilă a unui monarh care împărtășește opinii asupra unor astfel de chestiuni în timp ce rămâne apolitic devine mai tulbure cu cât ne depărtăm generațional de regretata Regina.
Prințul și Prințesa de Wales au fost, la fel ca Ducele și Ducesa de Cambridge, militanti foarte publici pentru sănătatea mintală. William, care va prelua tronul după Charles, a vorbit despre propriile lupte cu sănătatea mintală, în special după moartea mamei sale, Diana, Prințesa de Wales.