Din cuprinsul articolului
Cancerul pancreatic este larg asociat cu dureri corporale, pierderea poftei de mâncare și pierderea neintenționată în greutate, dar un număr mare de cazuri se caracterizează mai întâi prin modificări ale urinei.
Cancerul pancreatic este relativ rar, dar este printre cele mai mortale forme ale bolii. Acest lucru se datorează parțial producerii întârziate a simptomelor. Când cancerul este lăsat nedetectat și netratat, se poate răspândi rapid la țesuturile vecine. Potrivit organismelor sanitare, majoritatea persoanelor cu cancer ampular vor prezenta semne de icter în stadiile inițiale ale bolii.
„Icterul este îngălbenirea ochilor și a pielii”, explică Societatea Americană de Cancer.
„Majoritatea persoanelor cu cancer pancreatic (și aproape toate persoanele cu cancer ampular) vor avea icter ca unul dintre primele lor simptome.
Cancerul ampular este un cancer rar care se formează în zona corpului numită ampula lui Vater, care este locul în care canalul biliar și articulația canalului pancreatic se varsă în intestinul subțire.
„Uneori, primul semn de icter este urina mai închisă la culoare. Pe măsură ce nivelul bilirubinei din sânge crește, urina devine maro la culoare”, adaugă organismul de sănătate.
Bilirubina este o substanță galben-maro închis, produsă în ficat, care se acumulează în sânge atunci când canalul biliar este blocat.
Pe lângă faptul că provoacă urină maro, această acumulare de bilirubină poate provoca scaune de culoare deschisă și grasă sau mâncărimi ale pielii.
Societatea Americană de Cancer explică: „În mod normal, bilirubina ajută la conferirea scaunelor de culoarea maronie.
Dacă canalul biliar este blocat, scaunele pot fi de culoare deschisă sau gri.
De asemenea, dacă bila și enzimele pancreatice pot ajunge în intestin pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor, scaunele pot deveni grase și ar putea pluti în toaletă.”
Atunci când bilirubina se acumulează în piele, pe de altă parte, provoacă mâncărime și devine galbenă.
Oricine observă modificări corporale suspecte este sfătuit să consulte un medic pentru o examinare suplimentară.
Cancerul pancreatic poate fi prevenit?
Ca și în cazul majorității tipurilor de cancer, nu există o modalitate certă de a preveni cancerul pancreatic, dar există măsuri preventive.
Studiile au arătat că o combinație de fumat, diabet de lungă durată și alimentație proastă „cresc riscul de cancer pancreatic dincolo de riscul oricăruia dintre acești factori”, potrivit Clinicii Mayo.
Prin urmare, o persoană își poate reduce riscul dacă renunță la fumat, își menține o greutate sănătoasă sau alege o dietă sănătoasă.
O dietă sănătoasă ar trebui să pună accent pe fructele și legumele colorate, precum și pe cerealele integrale.
O persoană ar trebui, de asemenea, să limiteze sau să evite mesele roșii și procesate, băuturile zaharoase și alimentele foarte procesate, potrivit Societății Americane de Cancer.