Și tu te confrunți cu artele înfundate? Potrivit unor noi cercetări, consumul acestei băuturi timp de un a fost suficient pentru a obține reduceri semnificative atât ale tensiunii arteriale, cât și ale grosimii plăcii arteriale.
Colesterolul ridicat este o afecțiune comună în țările occidentale, datorită prevalenței tot mai mari a obiceiurilor alimentare necorespunzătoare. Afecțiunea cauzează rareori vătămări în stadiile inițiale, dar poate duce la complicații suplimentare precum diabet, disfuncție erectilă, boli vasculare periferice, accident vascular cerebral și boli coronariene. Din fericire, sucul de rodie poate ajuta la inversarea unora dintre aceste riscuri.
Colesterolul este transportat în sânge de două proteine, lipoproteinele de înaltă densitate (HDK) și lipoproteinele de densitate joasă (LDL).
LDL este un obstacol pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece contribuie în mod direct la îmbrăcămintea arterelor.
Este un factor de risc major pentru ateroscleroză, care ulterior încetinește fluxul de sânge către organe.
NHS definește ateroscleroza o „afecțiune potențial gravă în care arterele se înfundă cu substanțe grase numite plăci sau aterom”.
Unele studii care cercetează efectele sucului de rodie asupra profilului lipidic au făcut descoperiri promițătoare cu privire la capacitățile sale de reducere a colesterolului.
Într-un studiu, publicat în revista Clinical Nutrition, cercetătorii au observat reduceri notabile ale grosimii plăcii la pacienții care consumau rodie după un an.
Rezultatele au arătat că artera carotidă a fost redusă cu până la 30 la sută la persoanele care beau suc de rodie, comparativ cu creșterea de nouă procente a grosimii carotidei intima-media observată la cei care consumă o băutură placebo.
Descoperirile au arătat, de asemenea, că „tensiunea arterială sistolica a fost redusă după un an de consum de suc de rodie cu 12 la sută și nu a mai fost redusă de-a lungul a trei ani de consum […]”.
Very Well Health sugerează că polifenolii din rodie, care sunt principala sa sursă de activitate antioxidantă, ar putea fi responsabili pentru aceste efecte.
Se știe că substanțele chimice îmbunătățesc funcția căptușelii interioare a inimii și a vaselor de sânge.
Autorii studiului au remarcat: „Rezultatele studiului de față […] sugerează că consumul de suc de rodie de către pacienții cu stenoză a arterei carotide scade grosimea mediei intimale a carotidei și tensiunea arterială sistolice.
„[…] Aceste efecte ar putea fi legate de caracteristicile antioxidante puternice ale polifenolilor sucului de rodie.”