Sari la conținut

De ce mai sună oamenii la 112. Aproape jumătate din apeluri au fost…

apel de urgenta 112
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Apeluri false la 112

De ce mai sună oamenii la 112. Peste 2 milioane de apeluri n-au avut legătură cu urgența. Totuși, vestea bună este că numărul apelurilor false este în scădere. 

Numărul de urgenţă 112 a fost apelat până acum de peste cinci milioane de ori, mai mult de două milioane reprezentând apeluri non-urgente: oameni care au sunat pentru a glumi, pentru a aduce injurii operatorilor sau fără a spune nimic, potrivit Rador.

Prezenţi în judeţul Sălaj, la Zalău, oficiali ai Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă au îndemnat populaţia să înţeleagă că numărul 112 trebuie apelat numai în situaţii cu adevărat de urgenţă.

Mai puține apeluri false

Autorităţile spun că posibilităţile de depistare a celor care anunţă situaţii de urgenţă false sunt tot mai mari, iar numărul solicitărilor pentru urgenţe neadevărate a început să scadă.

Potrivit coordonatorului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), doctorul Raed Arafat, numărul solicitărilor false cu care se confruntă serviciile medicale de urgenţă din România a început să scadă.

Solicitările false majoritatea se filtrează la nivelul 112 înainte să ajungă să fie trimis SMURD-ul, sau Ambulanţa sau serviciile de urgenţă în general.

„Dacă mai scapă câte unul, normal că orice apel fals poate să însemne viaţa unor oameni pierdută, pentru că maşina pe care o trimitem la un apel fals, mai ales dacă e la o distanţă, este scoasă din funcţie pentru un caz real”, a spus șeful DSU, citat de Rador.

Apeluri false care solicită elicopter

De asemenea, Raed Arafat a mai menționat că „sunt unele apeluri care pot să genereze şi trimiterea elicopterului la un accident sau la ceva, dacă este anunţat fals; afectează întregul sistem de urgenţă apelurile false şi apelurile, să zicem, rău intenţionate.

Şi sperăm ca populaţia să înţeleagă că astfel de resurse sunt foarte scumpe şi nu este voie să fie folosite, să spunem, în bătaie de joc şi să răspundă la un apel fals, când ele sunt aşteptate de cineva care are viaţa agăţată între viaţă şi moarte, cum se spune, şi unde trebuie să se intervină urgent şi elicopterul sau orice mijloc de intervenţie să fie angajat într-un răspuns la un apel fals”, a mai explicat șeful DSU.

Așadar, înainte de a suna la 112, să ne gândim dacă este o urgență sau nu. Poate că în timpul pe care operatorul îl pierde cu noi, altcineva chiar are o urgență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel