Sari la conținut

Tulburări gastro-intestinale. Doctor: Să fim atenți la conexiunea intestin – creier

Adevărul despre tulburările gastro-intestinale. Doctor: Sa fim atenti la conexiunea intestin – creier

Dr. Luminița Vlăduțu, medic specialist în medicină de familie și cu competență în homeopatie, a scris pe blogul personal ce legătură există între anxietate și tulburarile gastro-intestinale. Medicul spune că „tulburarea gastrică sau intestinala poate fi cauza sau produsul anxietății, stresului sau depresiei.

„Creierul are un efect direct asupra stomacului și intestinelor. De exemplu, însuși gândul de a manca poate să elibereze sucurile gastrice înainte că mâncarea să ajungă în stomac. Aceasta conexiune merge în ambele sensuri. Un intestin dereglat poate trimite semnale la creier, așa cum un creier tulburat poate trimite semnale la intestin. Astfel, tulburarea gastrica sau intestinala poate fi cauza sau produsul anxietății, stresului sau depresiei. Aceasta se întâmplă deoarece creierul și sistemul gastrointestinal sunt conectate intim. Mai ales când un om are o tulburare gastro-intestinala fară substrat organic, este evidenta aceasta conexiune”, explică dr. Vlăduțu.

Sănătatea intestinului și anxietatea

„Având în vedere cât de intim sunt legate, este mai ușor de înțeles de ce un om poate simți greata înainte de o prezentare sau dureri intestinale în timpul unui stres. Asta nu înseamnă că simptomele digestive sunt imaginate sau doar “în capul bolnavului”. Factorii psihologici se combina cu cei fiziologici ai intestinului. Altfel spus, stresul, depresia sau alti factori psihologici pot afecta mișcările și contracțiile tractului gastro-intestinal. În plus, mulți oameni cu tulburări gastro-intestinale percep durerea mai acut decât alti oameni deoarece creierul lor este mult mai reactiv la semnalele dureroase de la tractul gastro-intestinal”, mai spune specialistul.

Stresul poate face că durerea existenta să para și mai mare

Stresul poate face că durerea existenta să para și mai mare. Pe baza acestor observații, ne putem așteptă că cel puțin o parte dintre pacienții cu tulburări gastro-intestinale funcționale să se amelioreze cu psihoterapie de reducere a stresului sau de tratarea anxietății sau depresiei. Multe studii au arătat că abordările la nivel psihologic duc la o ameliorare mai importanta a simptomelor digestive, comparativ cu abordarea exclusiv medicamentoasa.

Homeopatia însă, spre deosebire de medicina convențională, tratează și tulburările emoționale, astfel că omul vă simți și scăderea sau dispariția anxietății sau depresiei, dar și vindecarea simptomelor digestive”, a scris dr. Vlăduțu pe medicina-homeopatie-stildeviata.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel