Sari la conținut

De ce ne afectează ora de iarnă. Medic: Factori de stres

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
În general, femeile din România, intră la menopauză la 49 de ani

De ce ne afectează ora de iarnă. Medic: Factori de stres. Trecerea la ora de iarnă are loc între 29 și 30 octombrie 2022. Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul se va da cu o oră înapoi. această schimbare ne poate afecta serios organismul. Care sunt efectele trecerii la ora de iarnă asupra vieții noastre?

Chiar dacă dormim mai mult, organismul suferă schimbări majore. Astfel, schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru.

 

Medicii spun că această schimbare poate fi afectat de scăderea temperaturilor şi de faptul că nu mai primeşte atât de multă lumină naturală. Aceste aspecte se pot răsfrânge asupra dispoziţiei şi stării noastre generale.

Pot să apară simptome precum:

  • Oboseală;
  • Irascibilitate;
  • Anxietate;
  • Tulburări de somn;
  • Nivel crescut de stres;
  • Lipsă de energie;
  • Disconfort general;
  • Dureri de cap şi chiar hormonale.

Schimbarea orei poate accentua problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace.

Nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, spune dr. Corina Zugravu.

 

La vârtsnici adaptarea este mai dificilă

”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap” explica la Digi24 Mihaela Săhlean, psiholog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel