Sari la conținut

Tratament pentru pacienții cu sindrom Down. Ar putea fi eficient și pentru Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Tratament pentru pacienții cu sindrom Down. Ar putea fi eficient și pentru boala Alzheimer. Iată ce arată studiile realizate până acum și care sunt așteptările:

Sindromul Down este cel mai frecvent diagnostic cromozomial din lume, afectând aproximativ unul din 700 de copii născuți în SUA.

Această boală are o serie de complicații grave, deficiențe, în special probleme cognitive majore. Potrivit unei noi cercetări publicate în revista Science, pot exista modalități de a îmbunătăți sau chiar de a inversa unele dintre aceste simptome cu un nou tratament hormonal.

Același tratament s-ar putea dovedi chiar eficient împotriva bolii Alzheimer. Totuși, în acest moment este mult prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

Oamenii de știință investighează dacă reglarea eliberării hormonului numit GnRH, care eliberează o substanță chimică numită gonadotropină, ar putea fi promițătoare.

Neuronii GnRH controlează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv tensiunea arterială, relatează Scientific American. După cum s-a stabilit în cercetările anterioare, oamenii de știință au descoperit că moleculele numite microARN reglează eliberarea de GnRH.

Rezultate promițătoare

Într-un experiment pilot care a implicat șoareci cu trei mostre ale cromozomului 21, o echipă condusă de neurologul Vincent Prevot de la

Universitatea din Lille, din Franța, a descoperit că creșterea nivelurilor de GnRH cu ajutorul microARN-urilor a fost capabilă să inverseze efectele pe care sindromul Down le-a avut asupra olfactivului animalelor, simțurilor și alte deficite cognitive.

Chiar dacă studiul pe animale nu dovedește nimic pentru oameni, un experiment ulterior pe oameni a dat speranțe. Astfel, experimentul a implicat șapte bărbați cu sindromul Down care au primit GnRH. Rezultatele sunt promițătoare.

„Șase din șapte pacienți și-au îmbunătățit testele cognitive cu 20 până la 30 la sută”, a spus Prevot pentru Scientific American.

„Și mai uimitor, am văzut că a crescut enorm conectivitatea funcțională în toate cele șapte zone corticale implicate în vorbire și orientarea 3D”, a adăugat Prevot, observând că bărbații au experimentat îmbunătățiri ale înțelegerii verbale și ale memoriei și atenției temporare.

Totuși, simțul lor olfactiv nu a fost îmbunătățit, notează playtech.ro.

Simona David

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel