Sari la conținut

Ai colesterol mare? Iată ce ar trebui să mănânci

colesterol rau
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum putem scădea colesterolul prin regim alimentar adecvat și un stil de viață corect. Iată ce spune medicul și care sunt regulile pe care trebuie să le urmăm:

Cresterea nivelului colesterolului reprezinta pentru oricine un semnal de alarma. Chiar daca alimentatia poate juca un rol foarte important, exista si alte cauze pentru care analizele de sange indica o valoare prea mare a colesterolului. Ce este de facut afli din randurile urmatoare!

Alterarea profilului lipidic pe care o identificam la analizele uzuale inseamna de regula un nivel crescut de colesterol total (mare de LDL-colesterol si redus de HDL-colesterol,) asociat sau nu si de cresterea trigliceridelor. Toate acestea sunt implicate in riscul cardiovascular.

De ce crește colesterolul

Cauzele ce duc la hipercolesterolemie sunt variate si nu sunt legate doar de dieta. Trebuie sa stim ca aproximativ trei sferturi din colesterolul circulant este produs de ficat, iar restul provine din colesterolul alimentar, explică Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet.

În general, dietele foarte severe de pierdere in greutate se insotesc, culmea, de cresterea colesterolului, fapt ce confirmă stresul prin care trece organismul.

Poate părea ciudat,  dar și  pacientii vegani pot prezenta o alterare a profilului lipidic. Asadar, daca doresti sa imbunatatesti valoarea colesterolului sangvin, trebuie sa te gandesti la cauzele ce au dus la cresterea acestuia si sa urmezi si o dieta ce favorizeaza echilibrarea organismului.

Cauze ale dislipidemiei (LDL-colesterol crescut si HDL-colesterol scazut):

  • Stresul cronic (psihic, de mediu, emotional, alimentar, toxic. Toate aceste agresiuni produc in final stres celular oxidativ si cresterea nivelului de LDL-colesterol oxidat);
  • Fumatul;
  • Alcoolismul;
  • Sedentarismul;
  • Diverse afectiuni (hipotiroidie, sindrom metabolic, obezitate centrala, boli renale, hepatice, sindrom al ovarului polichistic, diabet);
  • Tratamentele medicamentoase (anticonceptionale si tratamente hormonale);
  • Dieta: prezenta de grasimi hidrogenate (spre exemplu, margarinele), excesul de grasimi saturate animale si colesterol alimentar, consumul de dulciuri si sursele de glucide rafinate, dietele cu indice glicemic crescut, dieta saraca in fibre celulozice;
  • Cauzele genetice (de regula sunt prezente valori foarte mari);
  • Alergiile si intolerantele alimentare particulare.

Ce trebuie să mănânci și ce trebuie evitat

Așadar, dacă te confrunți cu un colesterol mărit, trebuie să urmezi câteva reguli de bază care te vor ajuta, cu siguranță:

  • Mizeaza pe o dieta bogata in legume si cu prezenta moderata a fructelor;
  • Inlocuieste cerealele rafinate (painea alba, orezul alb) cu cereale integrale, dar nu in exces;
  • Evita excesul de grasimi animale saturate (organe, creier, carne rosie, lactate grase, galbenus) si consuma preferential grasimi vegetale (ulei, nuci, seminte, avocado);
  • Evita dulciurie, sucurile dulci, fresh-urile de fructe in exces;
  • Evita mancarurile prajite, fast-food-ul, alimentele procesate;
  • Evita alcoolul si fumatul, notează slabsaugras.ro.

Pe de altă parte, trebuie să iei în calcul și faptul că rolurile colesterolului sunt foarte importante. Așadar, colesterolul participa la formarea si activitatea sistemului nervos, intra in structura fiecarei celule, in structura hormonilor, inclusiv a celor sexuali, a vitaminei D, a bilei.

Este bun, dar nu la valori mari.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel