Sari la conținut

Alimente interzise pacientului diabetic. Ce NU ai voie să mănânci

Din cuprinsul articolului

Diabetul este o tulburare metabolică care scade capacitatea organismului nostru de a procesa zahărul din sânge. În unele țări, în special cele dezvoltate, atinge rate de incidență foarte mari: de exemplu, se estimează că până la 11% dintre adulții din Statele Unite au diabet de tip I sau II și până la 35% au prediabet.

Din fericire, respectarea unei alimentații adecvate poate ajuta la reducerea simptomelor și a riscului de complicații, fără a renunța neapărat la multe alimente; cheia este, mai degrabă, să controlăm proporțiile.

Carbohidrați

Una dintre principalele surse de energie ale dietei umane sunt carbohidrații. Din păcate, aceștia reprezintă și grupul de macronutrienți care este cel mai important determinant al nivelului de glucoză din sânge.

Dacă luăm în considerare sfaturile oferite de guvernul SUA, chiar și diabeticii ar trebui să obțină aproximativ jumătate din caloriile zilnice din carbohidrați.

Pentru a menține un echilibru corect al zahărului din sânge, pe lângă faptul că e musai încercați să mâncați aceeași cantitate la fiecare masă, poate ajuta să acordați atenție tipului de carbohidrați consumați.

Există în principal două tipuri de carbohidrați pe care persoanele cu diabet ar trebui să îi evite pe cât posibil: carbohidrații rafinați și zaharurile.

Primele se descompun în timpul procesului de fabricație, cu mult înainte să le consumăm. Prin urmare, organismul le absoarbe și procesează foarte repede, ceea ce determină o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge.

Din acest motiv, persoanele cu diabet ar trebui să limiteze serios consumul de produse realizate exclusiv cu orez alb sau făină albă, care sunt principalii carbohidrați rafinați.

La rândul lor, zaharurile sunt ele însele glucoză, așa că nu este surprinzător că provoacă vârfuri foarte ascuțite ale acestei componente în sânge.

În plus, zahărul contribuie semnificativ la creșterea în greutate (un factor de risc major în diabet). Câteva exemple de alimente foarte bogate în zaharuri includ anumite sosuri și condimente, îndulcitori și siropuri, produse de patiserie, băuturi alcoolice și deserturi prefabricate. De fapt, multe produse industriale conțin cantități mari de zahăr, așa că este întotdeauna o idee bună să verificați etichetele, scrie Salud.

În schimb, pentru a-și obține aportul zilnic de carbohidrați, persoanele cu diabet (sau prediabet) ar trebui să prefere produse precum cerealele integrale, fructele și legumele.

Proteine

Proteinele sunt literalmente substanța din care se construiește corpul uman. Ca atare, sunt un grup de macronutrienți esențiali pentru viață; Din fericire, corpul nostru descompune doar o mică parte din ele în zaharuri.

Restricțiile (sau mai bine zis, limitările) din acest grup răspund mai mult la proporțiile altor componente (carbohidrați și grăsimi) din alimentele în cauză.

În general, se consideră sănătos să se evite pe cât posibil consumul de carne procesată, care în multe cazuri conține proporții semnificative de grăsime.

În această categorie intră alimente precum carnea prăjită, baconul, cârnații, mezelurile, bucățile mai grase de carne roșie, pielea de pasăre sau peștele prăjit.

Grăsimi

Grăsimile au o reputație proastă, dar sunt și o parte esențială a dietei umane. Prin urmare, nu trebuie neglijate, și este important să le consumați în cantitățile și tipurile potrivite. Persoanele cu diabet ar trebui să știe, de asemenea, că grăsimile pot crește rezistența la insulină.

Prin urmare, este recomandat să evitați pe cât posibil grăsimile saturate (unt, untură, ulei de palmier, sosuri de smântână, maioneză cu grăsime, cartofi prăjiți, alimente aluate, chipsuri, fast-food) și grăsimile trans. si opteaza in schimb pentru mononesaturate (arahide, nuci, masline, ulei de masline, avocado, ulei de floarea soarelui) sau polinesaturate (peste gras, in, chia, tofu, ou)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel