Sari la conținut

Românii se îmbolnăvesc pe capete de cancer la plămâni. Medicii sunt îngrijorați de gravitatea cazurilor

Noua pandemie

Tot mai multe cazuri de cancer pulmonar, în stadiu avansat, în România. Managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Prof.dr. Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, spune că, în instituția pe care o conduce, 90% dintre cei internați au cancer în stadiul III sau IV.

„N-am văzut un cancer în stadiul II deloc”, subliniază aceasta, potrivit adevarul. 

Pandemia de COVID-19 a făcut și mai dificilă situația pacienților oncologici. În ultimii doi ani, accesul în spitale a fost restricționat, la fel și cel la tratamente și servicii, iar posibilitățile de diagnosticare precoce au scăzut. Acum, pacienți cu cancer nediagnosticați în ultimii doi ani au ajuns la spital, mulți dintre ei în stare gravă.

„90% dintre cei internați au cancer”

La Institutul Național de Pneumoftiziologie „Prof.dr. Marius Nasta” din București, de exemplu – unul dintre spitalele de primă linie împotriva pandemiei de COVID-19 –, dintre pacienții internați acum la pat, 90% sunt cu cancer pulmonar și 10% sunt cu fibroză pulmonară, spune dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, managerului instituției sanitare.

„Problema pe care o avem în acest moment la nivelul Institutului este numărul mare de pacienți care vin cu forme foarte severe. De săptămâna trecută suntem blocați cu Terapia Intensivă non-COVID.

Pur și simplu, nu avem loc unde să punem pacienții care se degradează, așa că ventilația la acești pacienți o începem pe secție. Sunt și cazuri de pacienți intubați cu tuberculoză, sunt și cancere, dar sunt și pacienți cu acutizări în cadrul bolilor cronice pe care le au și care au nevoie de Terapie Intensivă.

Sperăm să depunem în această săptămână documentele la DSP pentru că nu mai putem să ținem, de exemplu, șase paturi pentru COVID-19 în TI din care 1 este ocupat și va trebui să modificăm raportul și să creștem numărul de paturi de TI non-COVID. Pentru că presiunea pe non-COVID este foarte mare, față de presiunea care este pe COVID în acest moment”, adaugă managerul.

Pacienții ignoră simptomele

Bolnavii de cancer, mai spune dr. Mahler, ajung în ultimele stadii de boală: „Ajung cu metastaze. Ajung cu forme de cancer care nu mai pot beneficia decât de diagnostic și apoi de tratament paliativ. Cancere în stadiul IV sau III, adică. N-am mai văzut un cancer de stadiul II deloc anul acesta”.

Pandemia este doar unul dintre factorii care au dus la această situație, punctează managerul:

„Este vorba despre factori cumulați: oamenii au mers la medic doar când au avut o boală acută. Noi am educat populația în acești doi ani să meargă doar în caz de boală acută: dacă tușesc rău, dacă au febră, dacă le curge nasul, dacă îi doare capul.

Oamenii au reținut acest mesaj și semnele cronice de boală care se instalează treptat – de exemplu, că obosești parcă la efort, că parcă ai început să tușești un pic mai mult, dar merge, încă poți să tragi de tine, ai mai slăbit câteva kilograme – nu mai sunt sesizate.

„Pentru că nu a fost educat să se gândească că toate aceste simptome ar putea să creeze un tablou care să însemne mai mult decât atât.

Lipsește educația anterioară pentru că nu a fost prioritară, iar acum oamenii vin la doctor doar în urgență. Săptămâna trecută am avut la camera de gardă un pacient cu diagnostic de cancer în stadiul IV care mi-a spus că în ultima perioadă i s-a părut greu să mai poată urca un etaj la casa în care locuiește, dar că stă așa de vreo 6 luni.

S-a gândit că nu e nicio problemă și că la 60 de ani trebuie să fie normal să nu mai poți urca un etaj. Ei bine, nu este normal. Oamenii trebuie să înțeleagă că intoleranța la efort trebuie să-l oblige să ajungă în cabinetul unui medic”, insistă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel