În lupta împotriva cancerului natura joacă un rol important. Taxol, o substanţă folosită în chimioterapie de exemplu provine din arborele de tisă din Pacific. Kerstina, o altă substanţă care luptă împotriva cancerului este extrasă din ciuperca maitake. Şi vinblastina, unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea cancerului pulmonar, de sân sau al sistemului limfatic provine din brebenocul de Madagascar.
Printre cele mai eficiente remedii împotriva cancerului se numără Graviola (Annona muricata) şi Gheara pisicii (Uncaria tomentosa). Ambele provin din pădurea amazoniană şi au fost îndelung testate cu succes.
Graviola este un copac tropical ale cărui fructe conţin seminţe cu proprietăţi anticancerigene.
Unul dintre compuşii din aceste seminţe denumit acetogenins s-a demonstrat a fi foarte eficient împotriva mai multor forme de celule canceroase fără să afecteze şi celulele sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că celulele canceroase conţin enzime unice, iar acetogenins distruge doar acele enzime. Majoritatea studiilor despre proprietăţie canticancerigene ale graviolei au fost realizate la Universitatea Purdue din Indiana.
O altă plantă cu efecte anticancerigene este gheara pisicii, denumirea populara atribuită unei liane peruane, datorită tulpinei care este acoperită cu”mici gheare”, cu ajutorul cărora planta se agaţă şi urcă pe trunchiurile copacilor.
Gheara pisicii conţine un grup de substanţe anticancerigene numite alcaloizi oxindol pentaciclici. În Austria gheara pisicii a fost deja aprobată ca terapie adjuvantă în special în cancerul de sân.
Alcaloizii oxindol pentaciclici previn dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul sânilor şi ajută la repararea ADN-ului celular. În plus, atunci când este folosită împreună cu alte medicamente împotriva cancerului, gheara pisicii reduce efectele secundare ale chimioterpiei precum ameţeala, pierderea părului, pierderea în greutate.
Gheara pisicii se găseşte şi la magazinele de produse naturiste din România, sub diferite forme.