Din cuprinsul articolului
Adrian Marinescu vine cu precizări privind valul șapte și capacitatea vaccinului anti-covid ce va apărea în tomană de a opri răspândirea virusului.
Potrivit medicului infecționist, variantele ce vor apărea nu vor mai duce la forme agresive ale bolii așa cum a fost Delta, ci vor fi forme ușoare cum este acum varianta BA.5 a Omicron. Cu toate acestea, oamenii trebuie să se protejeze pentru a nu transmite virusul persoanelor vulnerabile.
„Cu siguranță că nu va opri transmiterea decât într-o măsură destul de mică. Ce va conta este ca, într-adevăr, să asigurăm conviețuirea.
Vaccinul va asigura conviețuirea și pentru persoanele vulnerabile. Probabil că prin octombrie vom avea acest vaccin.
Cât de mult va fi updaptat în raport cu sub-varianta BA.5, ne vor spune datele științifice în viitorul apropiat”, a explicat Adrian Marinescu.
Întrebat dacă în toamnă va exista riscul închiderii școlilor, așa cum s-a întâmplat în alte valuri ale pandemiei de Covid, Adrian Marinescu a precizat:
„Nu, în mod clar nu. Variantele virale actuale, indiferent dacă vom vorbi de BA.5 sau de o altă variantă, pentru că, până la urmă, virusul suferă mutații, sunt variante virale care se transmit foarte ușor, dar nu sunt agresive.
Nu sunt date care să indice că vom avea în curând o formă agresivă de virus. Nu cred că intră în discuție varianta de lockdown sau varianta unor restricții ca în primele valuri din pandemie”.
La ce să ne așteptăm în valul șapte?
„Cât timp e un val care nu presupune și internări pe măsură, eu cred că viața noastră va fi cumva normală, în condiții de pandemie, așa cum cred că se întâmplă și în prezent. Vara din 2022 nu mai înseamnă situația de la începutul pandemiei”.
Recomandare: purtarea măștii de protecție
Medicul a spus, despre purtarea măștii de protecție, că „pentru o persoană de 80 de ani sau de 70 de ani care are boli asociate, în momentul în care merge într-un mijloc de transport, nu cred că trebuie să fie obligativitate. Este, până la urmă, recomandarea de a-și proteja sănătatea.
Dacă vă uitați în afara României, veți vedea că această recomandare e mai mult decât clară.
Recomand masca în spațiile interioare, mijloace de transport, spații publice”.
„Variante virale pot să vină în continuare. Cât timp vom avea variante virale care să însemne forme ușoare, cred că n-ar trebui să ne facem probleme.
Cred că întrebarea e cum va fi cu provocările legate de microorganisme, în general. Vor fi situații complicate și vă aduc aminte de situațiile recente cu adenovirus, cu variola maimuței și nu numai”, a adăugat Adrian Marinescu într-un interviu pentru RomâniaTv.