Sari la conținut

7 sfaturi de aur: Ce să faci și ce nu trebuie să faci pentru a PREVENI pietrele la rinichi

pietre la rinichi remedii naturale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale pentru pietre la rinichi

7 sfaturi de aur: Ce să faci și ce nu trebuie să faci pentru a PREVENI pietrele la rinichi.

Pietrele la rinichi pot provoca dureri chinuitoare și pot face să-ți dorești să nu fi dezvoltat niciodată această afecțiune. Durerea cauzată de pierderea unei pietre la rinichi poate fi comparabilă cu durerile de la naștere.

Se pare că nu există remedii garantate pentru a dizolva pietrele complet și imediat – deși abundă afirmațiile că dacă bei bere sau dacă ridici mobilă grea pietrele sunt spălate etc. Sau că consumul de roșii și spanac crește frecvența formării pietrelor.

Pietrele la rinichi sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Dieta, consumul insuficient ala apei, gătitul alimentelor în apă tare, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale și anumite suplimente și medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi. Vestea bună este că dieta ta POATE face o mare diferență.

„Medicațiile, tulburările genetice și afecțiunile medicale pot juca un rol. în formarea pietrei. Dar dieta este o componentă critică pentru majoritatea pacienților”, a declarat Smita De (MD, PhD), un medic urolog la Spitalul Clinic Cleveland – un centru medical academic non-profit și o unitate de cercetare în domeniul sănătății de renume mondial în SUA.

Potrivit Cleveland Clinic, Dr. De a împărtășit șapte recomandări generale care sunt bune pentru majoritatea oamenilor care au avut pietre.

Ce să faci și ce nu trebuie să faci pentru a preveni pietrele la rinichi: 1. Beți mai multe lichide

Când urina este concentrată, deșeurile din lichid încep să se cristalizeze. Când beți mai multe lichide, ajută la procesul de urinare.

„Cei mai mulți oameni sunt mult mai deshidratați decât cred că sunt”, spune dr. De. „Nu beau aproape suficient lichid.”

Bea cel puțin 2 până la 3 sticle pline cu 1 litru de apă fiecare. Ar trebui să fie 10-14 căni de apă și unele băuturi (cum ar fi cafeaua, ceaiul verde etc.) pot face parte din ea. Evitați băuturile dulci precum punch-ul și cola, despre care cercetările sugerează că vă pot crește riscul de a face pietre la rinichi. De asemenea, unele tipuri de ceaiuri pot să nu fie cele mai bune, în funcție de tipul de pietre.

2. Continuați să mâncați alimente bogate în calciu

Nu tot calciul este rău pentru cei cu pietre la rinichi. Mulți oameni cu calculi de oxalat de calciu cred adesea că trebuie să elimine lactatele, deoarece sunt bogate în calciu.

„Ai nevoie de calciu în dieta ta pentru a susține oase și mușchi puternici. Ceea ce cauzează o problemă este dacă luați cantități mari de suplimente de calciu”, ne sfătuiește dr. De. Da, evitați suplimentele sub formă de calciu (cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră v-a sfătuit acest lucru), DAR calciul alimentar este ceva de care aveți nevoie.

Ce să faci și ce nu trebuie să faci pentru a preveni pietrele la rinichi: 3. Reduceți consumul de sare: aveți grijă mai ales de sursele ascunse de sare

Nivelurile mai mari de sare din urină favorizează formarea de pietre. Multe alimente pe care le consumăm – brânză procesată, unt pasteurizat, pizza, chipsuri (crocante) etc. conțin o cantitate mare de sodiu. Și suntem, de asemenea, vinovați că adăugăm mai multă sare la anumite alimente atunci când mâncăm.

„De exemplu, brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi conține o treime din sarea zilnică”, subliniază dr. De. O jumătate de linguriță de sare din toate sursele într-o zi întreagă – aceasta este cantitatea pe care ar trebui să-ți limitezi aportul de sare într-o zi.

Limitează-ți sarea la 1.500 până la 2.000 de miligrame pe zi.

4. Adăugați sucul de lămâie și lămâie în apă

Sucul de lămâie și lime se leagă de pietrele la rinichi și le trage puțin câte puțin pe măsură ce se spală în urină. Sucul de lămâie și sucul de lămâie acționează aproape ca criptonitul pentru anumite tipuri de pietre la rinichi, deoarece conțin citrat, care neutralizează acidul din urină și poate opri formarea pietrelor de calciu.

„De exemplu, cristalele de acid uric se formează și se transformă în pietre într-un mediu acid”, explică dr. De. „Deci, dacă urina ta este alcalină (opusul acidului), atunci pietrele urice nu se vor forma și, de fapt, poți dizolva pietrele de acid uric cu doze mari de citrat.”

Luați un pahar cu apă caldă cu o jumătate de lămâie stoarsă în el și o lingură de miere amestecată – la prima oră dimineața. Adăugați lămâie sau lime în apă ori de câte ori puteți. Adaugă-l la salate sau la feliile de fructe tăiate. Ideal ar fi să obțineți o jumătate de cană de concentrat de suc de lămâie sau lime în apa de băut pe parcursul unei zile.

5. Nu vă automedicați în ceea ce privește suplimentele nutritive

Nu luați suplimente de vitamine ajungând la concluzia că acestea sunt inofensive. Unele suplimente comune – cum ar fi vitamina C, turmericul și calciul – vă pot crește riscul de pietre la rinichi. Altele, cum ar fi uleiul de pește și vitamina B6, împiedică de fapt formarea pietrelor.

Ce să faci și ce nu trebuie să faci pentru a preveni pietrele la rinichi: 6. Eliminați sau adăugați câteva alimente sănătoase în dietă, la sfatul medicului

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de urină de 24 de ore pentru a determina compoziția urinei și tipul de pietre – și pe baza analizei sau rezultatelor – vă poate recomanda mai multe modificări ale dietei. Dacă aveți un conținut ridicat de oxalat în urină, de exemplu, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să rămâneți departe de alimente bogate în oxalat, cum ar fi rubarba și spanacul.

Sau ar putea recomanda consumul acestor alimente cu lactate, deoarece calciul din produsele lactate se leagă de oxalați și îi forțează să intre în fecale, mai degrabă decât în ​​urină.

„Oxalatul se găsește în multe alimente cu adevărat sănătoase, cum ar fi verdeața, legumele, fasolea și nucile”, spune dr. De. „Așa că le-am restricționa doar după ce am examinat tipul de pietre ale pacientului și rezultatele testelor de urină.”

7. Reduceți drastic consumul de carne

Consumul de prea multe proteine ​​de origine animală, cum ar fi carne roșie, carne de pasăre, ouă și fructe de mare, crește nivelul de acid uric și ar putea duce la apariția pietrelor la rinichi. O dietă bogată în proteine ​​reduce, de asemenea, nivelurile de citrat urinar, substanța chimică din urină care ajută la prevenirea formării pietrelor.

Dacă aveți pietre la rinichi, reducerea cărnii în dietă este o idee bună, spune dr. De. Nu trebuie să eliminați complet carnea de pe lista de cumpărături, ci încercați să reduceți. Asta înseamnă limitarea de:

  • Peşte.
  • Pui.
  • Porc.
  • Carne rosie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel