Sari la conținut

Este considerat cel mai mortal virus din lume. Medic: „ Distruge creierul, este o boală foarte grea”

Din cuprinsul articolului

Lupta omenirii cu virusurile a avut loc cu mult timp înainte să ajungem în stadiul zilelor pe care le trăim astăzi. Din fericire, pentru unele boli virale, vaccinurile și medicamentele antivirale au reușit să salveze vieți și să țină sub control boala.

Există însă și virusuri extrem de periculoase pentru care comunitatea medicală nu a găsit un leac: Lyssavirus.

Lyssavirus provoacă boala rabie, care este o boală encefalitică fatală, care are ca rezultat aproximativ 59.000 de decese umane anual.

Specia prototip, lisavirusul rabiei, este cea mai răspândită dintre toate lisavirusurile și reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea publică.

În Africa, au fost identificate șase specii confirmate și una presupusă de lyssavirus. Lisavirusul rabiei rămâne endemic în toată Africa continentală, unde câinele domestic este propulsorul principal – rezultând cea mai mare rată de deces pe cap de locuitor din cauza rabiei la nivel global.

Infecția cu acest virus se dezvoltă după o mușcătură sau o zgârietură de la un animal infectat. Acest lucru poate duce la deteriorarea creierului și a nervilor. Odată ce simptomele încep să apară, aproape întotdeauna urmează moartea, potrivit Serviciului de Sănătate Publică din SUA.

Singurul remediu eficient împotriva rabiei este prevenția prin vaccinare la vârsta copilăriei.

„Distruge creierul, este o boală foarte grea. Avem un vaccin împotriva rabiei și avem anticorpi care funcționează împotriva rabiei, așa că dacă cineva este mușcat de un animal turbat, putem trata această persoană. Cu toate acestea, dacă nu primiți tratament, există o posibilitate de 100% să muriți”, afirmă specialiștii Serviciului de Sănătate Publică din SUA.

Potrivit MedScape. până în 2022, timp de 44 de ani, nu a fost înregistrat niciun caz de rabie umană în Districtul Federal al Braziliei. Și deja până în prezent, au fost cinci cazuri la nivel național: un adolescent în Brasília și, potrivit Ministerului Sănătății, patru în Minas Gerais. Deși a existat o scădere bruscă a numărului de cazuri în ultimele decenii și nici un caz de rabie mediată de câini din 2015, această boală virală zoonotică nu a fost eliminată nici din Brazilia.

Care sunt simptomele Lyssavirus

La început, simptomele infecției cu Lyssavirus sunt similare cu cele ale gripei. Acestea includ dureri de cap, febră și oboseală. Boala progresează apoi rapid și generează paralizie, delir, convulsii și moarte în decurs de cel mult două săptămâni.

Simptomele se pot manifesta în orice moment în primele zile, sau la câțiva ani după contactul cu virusul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel