Sari la conținut

Ai ochii umflați? Iată ce afecțiuni pot semnala

Ai ochii umflați? Iată ce afecțiuni pot semnala. Una dintre cauze este utilizarea excesivă a cosmeticelor, dar poate fi vorba și de anumite boli.

Dacă avem ochii umflați, nu trebuie să ne preocupe doar latura estetică și să „acoperim” problema cu mult fard de pleoape. Nu, mascarea problemei nu este soluția.

Trebuie să ne preocupam de semnalele pe care organismul nostru ni le transmite. Mai ales cand afectiunea incepe sa ne dea batai de cap in activitatea de zi cu zi.

Anumite alimente

Senzatia si aspectul de ochi umflati pot aparea in urma consumului de alimente cu un continut considerabil de sare, ce face ca organismul sa retina apa, deci sa se si umfle.

Potrivit Medical News Today, anumite alimente favorizează retenția de apă în organism și atunci este normal să ne trezim cu ochii umflați dimineața.

Astfel, mâncarea de tip fast food, conservele, carnea procesată, brânzeturile maturate, cartofii prăjiți sunt principalele alimente cu un conținut mare de sodiu.

Un alt factor ce favorizează la umflarea ochilor este și alcoolul, precum și lipsa de somn sau prea mult somn. În mod normal, un somn  odihnitor durează între 6 și 8 ore.

Alergii la cosmetice

De asemenea, alergiile, provocate in general de unele alimente, substante chimicale sau iritante, pot cauza inflamatii la nivelul ochilor.

La fel si unele afectiuni, precum problemele cu tiroida, pot duce la ochi umflati.

Senzatia de ochi umflati poate aparea si din pricina cosmeticelor. Se intampla cand produsele de machiaj sau de curatare ajung in interiorul ochilor.

Astfel, se poate ajunge la iritarea globilor oculari. In aceste cazuri de ochi umflati, picaturile de ochi pot ameliora simptomele.

Asadar, trebuie mare atentie atunci când folosim astfel de produse, ca sa evitam orice problema ar putea duce la umflarea ochilor.

Cea mai la indemana optiune terapeutica pentru alergii oculare sunt antihistaminicele sau picaturile de ochi. Dar daca simptomele nu se amelioreaza, este recomandata consultarea unui specialist.

Conjunctivitadespre conjunctivită

Conjunctivita apare mai frecvent in sezonul gripei, fiind provocata de anumite virusuri și bacterii.

Se manifesta prin inflamarea conjunctivei ochiului, ce va duce la aparitia eritemului globilor oculari si a pleoapelor umflate ce dor.

Afecteaza, in general, un singur ochi, dar se extinde la ambii ochi umflati.

Pentru a scapa rapid atat de aspectul de ochi umflati, cat si de disconfort, se va evita atingerea ochilor. Si spalarea frecventa a mainilor poate preveni raspandirea infectiei.

Blefarita

O alta cauza pentru ochi umflați poate fi blefarita, afectiune ce afecteaza in general ambii ochi. Mai exact, e provocata de prezenta bacteriilor in interiorul si in jurul pleoapelor, ce devin uleioase.

Apar si impuritati ce seamana cu matreata in jurul genelor. Pe langa aspectul de ochi umflati, se poate ca inflamatiile de la nivelul pleoapelor sa fie insotite si de dureri locale.

Celulita orbitala

O inflamatie la nivelul sinusurilor ce duce la ochi umflati este si celulita orbitala. Se manifesta prin aparitia eritemului, dar si prin tumefierea dureroasa a pleoapelor si zonei din jurul ochilor.

Ca tratament, celulita orbitala va necesita administrarea de antibiotic pentru a scapa in cele din urma de aspectul de ochi umflati, în cazurile severe.

Boala Basedow-Graves

Boala Basedow-Graves este o boala tiroidiana autoimuna ce determina, la randul sau, aspectul de ochi umflati. Afectiunea este una endocrina, ce va determina hiperactivitatea glandei tiroide, totodata si producerea de anticorpi, ce va avea ca efect tumefierea si inflamarea ochilor.

Șalazion

Aceasta este o inflamatie cronica ce se poate dezvolta in decursul a 2-3 saptamani, salazionul (chalazion) este una dintre cauzele ce duc la ochi umflati. Se dezvolta in interiorul pleoapelor.

Mai exact, canalul secretor se blocheaza, iar tot ce trebuie eliminat ramane in interiorul pleoapei. Cele mai multe cazuri se intalnesc la copii si adolescenti.

Apar umflaturi ce pot creste in dimensiuni, iar cand salazionul ajunge mare, devine dureros. Poate afecta inclusiv capacitatea de a vedea din pricina aspectului de ochi umflati.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel