Sari la conținut

Alertă mondială. O rachetă urmează să lovescă Pământul posibil într-o zonă locuită! Situația a scăpat de sub control!

asteriod
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Un asteroid se apropie de pământ

Alertă mondială. O rachetă lansată duminică de China a scăpat de sub control și se prăbușește spre Pământ. Experții sunt îngrijorați că rămășițele acesteia ar putea să nu fie distruse în totalitate prin frecarea cu atmosfera și că ar putea ajunge pe Pământ.

Racheta Long March 5B, care avea la bord un laborator alimentat de energie solară, a fost lansată duminică de pe insula Hainanse și se îndrepta spre Stația Spațială chinezească Tiangong.

La scurt timp după ce a ajuns pe orbită, racheta a scăpat de sub control și a început procedura de prăbușire spre Pământ, scrie Dailymail.

Va intra în atmosferă într-o locație complet necunoscută

Experții se tem că o parte din rachetă, care cântărea 21 de tone, ar putea să nu ardă complet în urma frecării cu atmosfera și să ajungă pe suprafața Pământului, într-o locație complet aleatorie și cu o viteză foarte mare.

Deși șansele că resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte scăzute, tot mai mute voci susțin că Beijingul își asumă prea multe riscuri inutile.

La bordul rachetei Long March 5B se afla un laborator alimentat de energie solară, modulul experimental Wentian, care urma să fie adăugat la Stația Spațială Tiangong.

După ce s-a pierdut controlul asupra rachetei, aceasta va continua să se învârtă în jurul Pământului în zilele următoare și va pierde treptat din altitudine, după care va intra în atmosferă într-o locație complet necunoscută.

Experții spun că traiectoria sa de zbor este dificil de prezis din cauza fluctuațiilor atmosferei cauzate de modificările activității solare.

Alte incidente cu rachete chinezești

Incidentul de duminică este al doilea de acest fel, după ce anul trecut, în mai, o altă rachetă chinezească Long March s-a prăbușit pe Pământ.

Aceasta a ajuns în Oceanul Indian, la nord de Maldive, dar până în momentul impactului au existat îngrijorări că ar fi putut ajunge într-o locație populată.

Un alt incident cu un Long March a avut loc în 2020. Atunci, rămășițele unei rachete s-au prăbușit în Coasta de Fildeș și a distrus mai multe clădiri, dar nimeni nu a fost rănit.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel