Din cuprinsul articolului
Dr. Ana Karimzadeh: Cum putem preveni cancerul de col uterin, a doua cauză de deces în România. Prima este cancerul de sân. Ambele pot fi prevenite, dar…
Cel mai eficient tratament pentru orice boală, dar în mod special pentru cancer este prevenția, spun medicii. Unul dintre acestea este cancerul de col uterin, se poate fi prevenit prin screening-uri și vaccinare HPV.
Despre toate acestea, ne-a vorbit medicul ginecolog Ana Karimzadeh, doctor în Științe Medicale.
„Printr-un screening Papanicolau si vaccinare anti HPV se poate preveni un dezastru. Cu toate acestea, lucrurile nu stau tocmai bine.
Totul depinde de strategia pe care fiecare tara doreste sa o instituie in materie de sanatate si de gradul de instructie si educatie al fiecarui individ, cata atentie si importanta acorda sanatatii sale.
România: locul I din UE la decese cauzate de cancer de col
In 2020, au fost diagnosticate, in lume, 604.000 femei cu cancer de col uterin iar 304.000 au decedat. Romania detine tristul record de a fi pe primul loc in UE la mortalitate prin aceasta forma de cancer.
In Romania cancerul de col uterin constituia a treia cauza de deces (după cancer de san, colorectal), dar acum a devenit a doua cauza de deces dupa cel de san.
Anual sunt diagnosticate cam 3.300 de femei (19,5/100000) si mor 5 femei pe zi (8,9/100000). Ce este de facut? Ce este mai simplu!”, explică medicul.
Cum ajută vaccinarea HPV
„Sa previi instalarea unei infectii HPV printr-un program de vaccinare anti HPV inclus in programul national de vaccinari( 99,95% din cancerele de col uterin sunt determinate de infectia cu HPV inalt oncogen).
Ca vaccinarea HPV are rol major in prevenirea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin o dovedeste incidenta lor scazuta in tarile unde preventia a fost luata in serios, intre care si Australia.
Este prima tara din lume in care exista un Program National de Vaccinare anti HPV pentru fete si din 2013 pentru baieti.
Ca urmare au scazut cu: -70% cancerul de col uterin, -70% cancerul de vagin, -55% cancerul vulvar, -90% cazurile de veruci genitale.
Este perfect adevarat ca o infectie HPV este anihilata de organism in 1-2 ani. Cu o conditie, ca imunitatea organismului sa fie buna, permanent sustinuta printr-o alimentatie completa si un stil de viata sanatos.
Organismul va „fabrica” anticorpi numai daca-i furnizezi materia prima: hrana, mai ales proteine de buna calitate, cu valoare biologica peste 70.
Când ar trebui făcut vaccinul
Incidenta infectiei HPV este mare iar riscul ca infectia sa devina permanenta, cronica, creste cu debutul vietii sexuale sub 17 ani si cu numarul partenerilor (partenerelor) sexuali.
Preventia infectiei HPV este cu atat mai eficienta daca se aplica inainte de inceperea vietii sexuale si atunci cand imunitatea este la cote inalte, 11-14 ani, chiar 18 ani.
In Australia s-a dovedit ca vaccinarea pana la 45 de ani a dat rezultate de exceptie.
Profesorul Harald zur Hausen (premiul Nobel în medicina, în 2008, pentru descoperirile facute asupra HPV) a recomandat la congresul EUROGIN 2009 Berlin ca vaccinarea sa fie facuta in egala masura la ambele sexe pentru a face o preventie eficienta.
Barbatii nu numai ca sunt purtatatori de HPV dar pot face cancer de penis,testicol, scrot. In 17.11.2020 OMS a formulat Strategia Globala pentru eliminarea cancerului de col uterin, stabilindu-sr ca pana in 2030 incidenta cancerului de col uterin sa fie mai mica de 4/100000 de femei.
Pentru a deveni realitate acest deziderat, trebuie infaptuite trei lucruri: 1. Trebuie vaccinate pana la 15 ani 90% din fetite. 2. Femeile intre 35-45 ani sa faca 2 teste Pap in proportie de 70%.3.
Femeile sa aiba aces la tratamentul leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin, in proportie de 90%.
Pana la obtinerea practica a acestor rezultate ar fi de preferat ca orice femeie care are viata sexuala- sa faca un frotiu Papanicolau in mediu lichid anual, cel mult la doi ani, indiferent de varsta (sub 20 ani sau 20-65 de ani).
Frotiul va semnala prezenta unei infectii HPV precum si existenta existenta unei leziuni precanceroase. Vaccinarea antiHPV ramane un element esential de preventie, nu de tratament.
Vaccinuri gratuite
Niciunde in lume sau in Romania nu s-au constatat si raportat efecte adverse: sterilitate, reactii alergice. imbolnaviri etc.
Actualmente in Romania exista o campanie de vaccinare gratuita pentru fetele de 11-18 ani (cerere depusa de parinti la medicul de familie, centralizate la directiile de sanatate judetene care vor solicita dozele de vaccin).
Vaccinul actual GARDASIL 9 ofera protectie pentru doua tulpini slab oncogene 6 si 11 precum si pentru sapte tulpini inalt oncogene: 16.18.31.33.35.52.58.
Chiar daca este oferita vaccinare gratuita pana la 18 ani, trebuie stiut ca poate face vaccinare orice femeie pana la 45 de ani. Oricand se poate produce o infectie cu HPV, la orice varsta.
Vacinarea este eficienta si dupa varsta de 18ani, organismul producand anticorpi. Si parintii si tinerii de ambele sexe ar trebui sa ia vacinarea antiHPV in serios, fie ca este gratuita sau nu. Este o investitie pe termen lung pentru sanatate”, ne-a mai explicat dr. Ana Karimzadeh.