Sari la conținut

Cazurile de infecţii cu transmitere sexuală au crescut cu 50%. Experţii sunt îngrijoraţi în legătură cu noua tuplină de gonereea rezistentă la antibiotice

Numărul tinerilor sub 25 de ani diganosticaţi cu boli cu transmitere sexuală (BTS) a crescut cu aproape 50% în ultimii 10 ani.

Experţii sunt îngrijoraţi mai ales cu privire la rata în creştere a cazurilor de gonoreea şi sunt de părere că acest lucru s-a întâmplat din cauza noii tulpini care nu poate fi uşor tratată cu antibiotice.

Gonoreea este una din cele mai comune boli cu transmitere sexuală din lume. Numai în Statele Unite, numărul cazurilor este estimat la 700.000 anual. Ea este asimptomatică la aproape 50% din femeile infectate şi la 2-4% din bărbaţi. Când este simptomatică, se caracterizează printr-o senzaţie de arsură în timpul urinării şi secreţii purulente la nivelul organelor genitale. În cazul în care nu este tratată, gonorea poate duce la complicaţii serioase şi chiar ireversibile, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

La femei, infecţia poate cauza dureri pelviene cronice şi sarcini extrauterine. De asemenea poate duce la infertilitate şi la creşterea riscului de infectare cu HIV. În 3-4% din cazuri, infecţia netratată se poate extinde la nivelul pielii, al sângelui, al articulaţiilor sau chiar al inimii cauzând leziuni mortale. Copiii născuţi de mame care suferă de gonoree pot avea probleme serioase legate de infecţii ale sângelui şi ale articulaţiilor, iar naşterea pe cale naturală poate duce la orbirea copilului.

O echipă de cercetători a descoperit o tulpină de microb gonoreic rezistentă la toate antibioticele existente. Această tulpină nouă poate transforma o infecţie comună, cândva uşor de tratat, într-o ameninţare globală la adresa sănătăţii publice.

Oamenii de ştiinţă au descoprit o variantă de bacterie nemaiîntâlnită până acum, numită Neisseria gonorrhoea. Analizând noua tulpină numită H041, cercetătorii au putut să identificice mutaţiile genetice responsabile pentru rezistenţa extrem de mare la toate cefalosporinele (cea mai puternică familie a antibioticelor), ultimele medicamente care mai aveau efect în tratarea gonoreei.

Un raport al Public Health England a scos la iveală că în 2012 erau 448.422 de cazuri noi de BTS, cu 5% mai multe decât în anul precedent şi cu 46% mai multe decât în 2003. Numărul cazurilor de gonoree a crescut de asemenea cu 21% de la 21.024 la 25.525.

,,Tot mai mulţi tineri se supun riscului făcând sex neprotejat, de aceea numărul cazurilor de BTS este în creştere” se arată în raportul făcut de Public Health England.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel