Din cuprinsul articolului
Măslinele și uleiul de măsline sunt renumite pentru beneficiile lor. Numeroase studii demonstrând efectele lor benefice asupra organismului.
Ce efect au măslinele KALAMATA asupra organismului atunci când sunt consumate zilnic
Acest nou studiu se concentrează pe celebrele măsline Kalamata, demonstrând, încă o dată, cât de importante sunt măslinele într-o dietă, scrie Greekreporter.
Măslinele Kalamata scad nivelul colesterolului rău
Studiul Universității din Atena a fost realizat în colaborare cu Spitalul Militar din Atena și a inclus șaizeci de participanți. Toți erau sănătoși și aveau vârste cuprinse între 22 și 65 de ani.
Una dintre cele mai semnificative descoperiri a fost aceea că, după ce participanții au inclus măslinele Kalamata în dietă, nivelurile colesterolului rău (LDL) au scăzut, în timp ce nivelurile colesterolului bun sau HDL au crescut semnificativ.
Reducerea riscurilor de boli cardiovasculare
Autorii studiului doresc să-și extindă cercetările, prin includerea mai multor persoane cu anumite afecțiuni, pentru a evalua impactul pe care l-ar putea avea măslinele Kalamata asupra sănătății generale și a nivelului colesterolului.
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Potrivit cercetătorilor, consumul zilnic de măsline Kalamata ajută la reducerea riscurilor de boli cardiovasculare, îmbunătățind în același timp profilul lipidic al persoanelor.
Beneficii pentru sănătate ale ”aurului lichid”
Uleiul de măsline sau „aurul lichid”, așa cum l-a numit Homer, a făcut parte din istoria Greciei încă din antichitate. Este o componentă nutrițională de neînlocuit a dietei grecești.
În lucrarea sa ”Origine des plantes cultivees”, botanistul Augustin Pyrame de Candole scria că măslinul a fost cultivat încă din anul 4000 î.Hr. și că acesta provine de pe coastele Asiei Mici.
Grecii antici foloseau uleiul de măsline pentru a se bucura de o viață sănătoasă și pentru longevitate, dar și în cosmetică. Astăzi, uleiul de măsline este considerat printre cele mai sănătoase alimente, care nu ar trebui să lipsească din alimentație.
Reduce riscul pentru aceste boli deosebit de grave
Uleiul de măsline este renumit pentru beneficiile sale. S-a demonstrat că acest aliment poate contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Uleiul de măsline extravirgin este bogat în carotenoizi și polifenoli, având proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Polifenolii neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor, deci cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine.
Dieta mediteraneeană, riscuri mici de a face Alzheimer, boli cardiovasculare și cancer
Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii din acest ulei ajută organismul să funcționeze mai eficient. Acești micronutrienți care se găsesc în mod natural pot ajuta la îmbunătățirea funcției mitocondriale, ajutând corpul să funcționeze ca o mașinărie bine unsă, chiar și la nivel celular.
De asemenea, un nou studiu din SUA a confirmat că oamenii care consumă cantități mai mari din acest produs de bază al dietei mediteraneene au riscuri mai mici de a suferi o serie de afecțiuni grave, inclusiv Alzheimer, boli cardiovasculare și cancer.