Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila: „Am fost persiflat. Recomand protecția oferită de prezervativ, deși în cazul variolei maimuței este mult mai mică”.
În prezent, în România, au fost identificate 14 cazuri de variolă a maimuței, toate la bărbați. Ministrul Sănătății a afirmat că mulți dintre pacienţi sunt oameni care au contacte intime întâmplătoare, „la risc” şi care suferă sau au suferit şi de boli cu transmitere sexuală.
Variola maimuței, boală cu transmirere sexuală?
„Până la urmă ce s-a demonstrat până în momentul de faţă în marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală”, spune medicul.
„În România avem 14 cazuri. Unii dintre pacienți aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli HIV (declanșate pe fondul infectării cu acest virus, n.r.) sau aveau în antecedente sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală.
Asta ne arată, de fapt, că acești oameni au un comportament la risc.
Adică au parteneri sexuali pe care, de fapt, nu îi cunosc sau sunt întâmplători şi așa mai departe.
Lucrul aceste crește riscul de infectare (…) Acesta este adevărul”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Prima TV.
Alexandru Rafila: „Am fost persiflat. Recomand protecția oferită de prezervativ, deși în cazul variolei maimuței este mult mai mică”
Ministrul a reconfirmat că toate cazurile de infectare din România s-au înregistrat până în prezent la bărbați. Iar comportamentul la risc poate fi evitat prin folosirea prezervativului.
„Sunt 14 bărbați. Aceasta nu este o chestiune legată de sex, ci mai mult o chestiune legată de comportament, comportamentul la risc. Este sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri și lucrul acesta predispune la un comportament la risc.
Singura soluție să oprești lucrul acesta este să eviți comportamentul la risc. Eu chiar am fost persiflat, unii se dădeau de ceasul morţii, cum poate să spună profesorul Rafila să discute despre abstinenţă sau utilizarea prezervativului? Eu mă refeream la abstinenţă şi utilizarea prezervativului în cazul unui comportament la risc.
Sau, dacă avem un comportament la risc, să încerc cealaltă variantă.
Cu precizarea că la această boală, spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuală, protecția oferită de prezervativ este mult mai mică”, a mai spus ministrul Sănătății.