Sari la conținut

Boala care le dă fiori părinților! Dr. Florin Roșu: „Pacientul va putea contracta în continuare boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt numeroase”

Sursă foto: BZI

Boala care le dă fiori părinților! Boala „mână,gură, picior” este o infecție virală foarte contagioasă frecventă la copiii mici – ce se caracterizează prin răni la nivelul gurii și o erupție pe mâini și picioare. Boala „mână,gură, picior” este cel mai frecvent cauzată de un virus coxsackie.

Nu există un tratament specific pentru boala „mână,gură, picior”. Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului strâns cu persoanele infectate cu boala „mână,gură, picior” poate ajuta la reducerea riscului de infecție al copilului dumneavoastră.

Simptome boala „mână-gură-picior”

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • febra ridicată, 39-40°C, care apare cu 24-48 de ore înaintea erupției
  • odinofagia, cauzată de leziunile veziculare și ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), motiv pentru care copiii nu pot mânca și pot refuza până și lichidele, ceea ce duce la deshidratare
  • apariția unor macule la nivelul cavității bucale care, ulterior, în 24-48 de ore de la debut, se transformă în mici vezicule cu un contur clar, cu un perete subțire, de culoare gri, înconjurat de un halou eritemtos, foarte dureros
  • Durere de gât
  • Leziuni dureroase, roșii, asemănătoare veziculelor pe limbă, gingii și interiorul obrajilor
  • O erupție roșie, fără mâncărime, dar uneori cu vezicule, pe palme, tălpi și uneori pe fese
  • Iritabilitate la sugari și copii mici
  • Pierderea poftei de mâncare

În cazul acestor simptome, mâncărurile cele mai acceptate sunt laptele rece și iaurtul. NU provoacă usturimi în momentul contactului cu mucoasa bucală.

„Primul semn al bolii este febra, apoi apar leziunile ulcerative la nivelul cavității bucale, asociind odinofagia, scăderea apetitului și alterarea stării generale. După aproximativ 2 zile, apare erupția maculo-papulo-veziculoasă. Boala se vindecă în 7-10 zile.

Este o boala autolimitată. După vindecare, pacientul dezvoltă imunitate împotriva virusului, dar acesta va putea contracta în continuare boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt numeroase, motiv pentru care boala se poate repeta sub forma unei noi infecții”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași pentru BZI.ro

Cum se diagnostichează boala „Mână-gură-picior”?

„În formele ușoare și moderate, evoluția este autolimitantă, cu vindecare în 7-10 zile. Începând cu cea de-a șaptea zi de boală, se formează anticorpii care elimină virusul din organism.

Virusul se mai elimină și prin materiile fecale, timp de aproximativ o lună, ceea ce înseamnă că pericolul de contagiozitate există. De regulă, adulții manifestă forme mult mai ușoare decât copiii.

În cazul femeilor însărcinate, dacă infecția s-a produs în primul trimestru de sarcină, se poate produce avort spontan.

O femeie infectată la scurt timp după naștere poate transmite infecția nou-născutului.

Un număr foarte mare de adulți și copii s-au prezentat în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași cu simptomatologia menționată mai sus.

Dintre aceștia, în ultimii aproximativ 10 ani, un număr de 40 de pacienți au fost spitalizați și tratați în spitalul nostru, cu o scădere semnificativă a numărului de cazuri pe perioada pandemiei, atunci când spitalul a fost spital exclusiv COVID”, a precizat dr. Florin Roșu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel