Sari la conținut

Factorii de risc și semnele precoce ale demenței

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Știți că o persoană de până la 40 de ani poate prezenta semne de demență timpurie fără să-și dea seama? Demența este o scădere progresivă a funcției creierului. Celulele nervoase din creier mor, slăbesc sau își pierd legătura între ele.

Mulți oameni cred că demența este „pierderea memoriei” asociată cu vârsta înaintată. Este adevărat, mai ales în stadiile incipiente, dar merge mult mai departe decât atât.

Dacă demența nu este inversată sau încetinită, ea progresează până la insuficiență cerebrală completă, ducând la moarte. Nu este pur și simplu o tulburare mintală așa cum o percep adesea mulți oameni.

În primul rând, să vorbim despre boala Alzheimer (AD), cel mai răspândit tip de demență la nivel mondial, care reprezintă peste 60% din toate cazurile de demență.

AD este cauzată de acumularea de proteine (amiloid și Tau), care duce la modificări anormale ale creierului, ducând la o pierdere a cunoașterii, memoriei și raționamentului.

Este a șasea cauză de deces pentru adulți din Statele Unite, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Alzheimer afectează 10% dintre americanii cu vârsta peste 65 de ani și 50% dintre cei peste 85 de ani.

Este important să știi că demența și Alzheimer NU apar brusc odată ce îmbătrânești. Începe când ești mai tânăr și durează zeci de ani să se dezvolte și să se agraveze.

Alte tipuri comune de demență sunt demența vasculară, demența cu corp Lewy și degenerescenta frontotemporală (FTD). Ultima este cea mai diagnosticată demență sub 60 de ani.

Numărul 10. Pierderea memoriei care afectează viața de zi cu zi.

Persoana pe care o cunoști uită mai des lucrurile sau se luptă să-și amintească informații noi?

Alte semne includ uitarea de date sau evenimente importante, de a pune aceleași întrebări mereu și de a avea nevoie să se bazeze mai mult pe suporturi de memorie (de exemplu, note de memento sau dispozitive electronice) sau pe membrii familiei pentru lucrurile pe care obișnuiau să le facă singuri.

Numărul 9. Provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor.

Persoana pe care o cunoști are dificultăți în a urmări o rețetă preferată sau a ține evidența facturilor lunare?

Persoanele cu demență pot experimenta modificări în capacitatea lor de a dezvolta și urma un plan sau de a lucra cu numere. Ei pot avea dificultăți de concentrare și le ia mult mai mult timp pentru a face lucrurile decât au făcut înainte.

Numărul 8. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor familiare.

Persoana pe care o cunoașteți uită cum să conducă la un loc familiar, să facă o listă de cumpărături sau să joace un joc preferat?

Persoanele cu demență le este adesea greu să-și îndeplinească sarcinile zilnice, cum ar fi să gătească sau să se îmbrace.

Numărul 7. Dezorientarea în timp și spațiu.

Persoana pe care o cunoști are probleme în a ști în ce zi a săptămânii este sau anotimp?

Persoanele cu demență pot să nu înțeleagă ceva, dacă nu se întâmplă chiar în fața lor. De asemenea, pot uita unde sunt sau cum au ajuns acolo.

Numărul 6. Probleme de înțelegere a informațiilor vizuale și spațiale.

Persoana pe care o cunoști are probleme în a vedea lucrurile corect?

Persoanele cu demență pot avea probleme cu echilibrul, citirea sau evaluarea distanței. De asemenea, le poate fi dificil să determine culoarea sau contrastul, ceea ce poate cauza probleme în timpul conducerii.

Numărul 5. Noi probleme cu cuvintele în vorbire sau scris.

Persoana pe care o cunoști uită cuvinte simple sau înlocuiește cuvinte care nu se potrivesc într-o conversație?

Persoanele cu demență pot avea dificultăți în a urmări sau a se alătura unei conversații. Se pot opri în mijlocul unei conversații și nu știu cum să continue, sau se pot repeta.

Numărul 4. Așezarea greșită a lucrurilor și imposibilitatea de a reveni pe pași.

Persoana pe care o cunoști pune lucrurile în locuri unde nu ar trebui să fie?

O persoană care trăiește cu demență poate pierde lucruri și nu poate reveni pe pași pentru a le regăsi. De exemplu, un fier de călcat în congelator sau un ceas în vasul de zahăr.

Numărul 3. Judecata afectată.

Persoana pe care o cunoști nu recunoaște ceva care poate pune sănătatea și siguranța în pericol?

Persoanele cu demență pot experimenta schimbări în judecata și luarea deciziilor. De exemplu, pot lua decizii proaste cu privire la bani sau pot ignora igiena personală.

Numărul 2. Pierderea inițiativei.

Persoana pe care o cunoști își pierde interesul pentru familie, prieteni și activitățile preferate și are nevoie de indicii și îndemnuri pentru a se implica?

Persoanele cu demență pot deveni pasive și dezinteresate, din cauza schimbărilor în capacitatea lor de a ține sau de a urmări o conversație.

Numărul 1. Schimbări de personalitate.

Persoana pe care o cunoști prezintă schimbări de dispoziție și schimbări de personalitate?

Persoanele cu demență pot deveni confuze, suspicioși, triști sau nervoși. Se pot supăra ușor acasă, cu prietenii sau când ies din zona lor de confort.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel