Din cuprinsul articolului
De ce răcim vara și cum ne ferim. Dr. Adina Alberts, despre cei mai cunoscuți factori favorizanți.
Răcelile din timpul verii sunt ca bancurile cu Bulă: niciodată nu știi dacă să râzi sau să te revolți. Pentru nimeni nu e tocmai plăcut ca, la 30 de grade Celsius, să-și sufle nasul în batistă, să strănute sau să tușească. Un ceai cald cu lămâie e tot ce-ți lipsește pe o vreme caniculară, nu-i așa?
În realitate, răcelile din sezonul cald ar trebui tratate cu mai multă atenție decât cele de iarnă. Potrivit medicului Adina Alberts, infecțiile respiratorii sunt agravate vara de enterovirusuri, care complică și mai mult simptomele. Acestea se răspândesc cel mai adesea prin strănut sau tuse.
De ce răcim vara? Dr. Adina Alberts, despre cei mai cunoscuți factori favorizanți
„Se întâmplă uneori să răcim în plină vară. Diferența cu răceala din sezonul rece este ca răceala de vară durează puțin, simptomele sunt puține și de intensitate cel mult medie.
Factori favorizanți:
- consum exagerat de băuturi reci, înghețată;
- băi prelungite în piscine;
- transpirație abundentă în curenți de aer;
- trecerea bruscă de la temperaturi crescute la temperaturi scăzute;
- oboseala;
- stresul.
Cauze: diverse virusuri, de la rinovirusuri la enterovirusuri, care dau patologii ce pot debuta cu aceleași simptome”, a scris Adina Alberts pe pagina de Facebook.
Cum prevenim răcelile din timpul sezonului cald
Cum ne ferim și cum prevenim răcelile de vară? Adina Alberts recomandă consumă multot lichide și alimente cu un conținut foarte ridicat de nutrienți, legume și fructe.
- spălat frecvent pe mâini,
- petrecut cât mai mult timp la temperaturi medii conforme cu anotimpul călduros,
- consum de alimente doar din surse de încredere și foarte proaspete,
- consum de fructe și legume crude în cantități mari,
- mișcare fizică zilnică fără exagerări, în perioadele zilei când temperatura este moderată.
Recomandări:
„ 1. Stați la soare dimineața până în ora 11. Se sintetizează vitamina D3 pentru tot anul. Pielea va fabrica în acest mod cea mai prețioasă și curată vitamina D3 posibilă.
2. Beți multă apă. Hidratați-vă corect mereu!
3. Renunțați la carne și produse pe bază de carne în zilele toride. Consumați lactate fermentate cât mai multe!
4. Renunțați la prăjeli. Alegeți să vă preparați alimentele prin fierbere sau coacere la cuptor!
5. Și nu uitați să consumați zilnic câte un ceai de pelin dulce”, a mai scris Alberts.
Dacă simptomele persistă mai mult de trei zile, nu ezita să mergi la medic.