Sari la conținut

Implantul dentar – un zâmbet frumos și sănătos indiferent de vârstă

Implantul dentar este în prezent una dintre cele mai sigure metode de înlocuire a unui dinte lipsă sau a unui dinte care nu mai poate fi recuperat și urmează să fie extras. Astfel, persoanele a căror dantura si-a pierdut din funcționalitate sau care au probleme de ordin estetic, apelează la medicul stomatolog pentru refacerea structurii și redarea zâmbetului de altădată.

Prejudecata conform căreia persoanele de vârsta a treia nu mai pot beneficia de un implant dentar este falsă. Vârsta nu este un impediment în realizarea procedurii. În decizia implantării dentare, medicul stomatolog ține cont de sănătatea osului, precum și de starea generală de sănătate a persoanei care solictă o astfel de intervenție.

    Cum decurge o implantare dentară?

În urma unei consultații la medicul specialist se stabilește dacă pacientul este apt pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale de implantare dentară. Examenul medical este întotdeauna solicitat pentru a depista eventualele situații în care această procedură este contraindicată, cum ar fi: starea de graviditate, boli cardiace, diabet, alergii la materialele din care este realizat implantul, nevralgii, bruxism. În cazul celei din urmă, este contraindicată folosirea ceramicii în lucrările protetice.

Procedura în sine constă în intoducerea implantului dentar în țesutul osos, sub anestezie locală. După o perioadă de 3 luni, necesară integrării implantului în os, se atașează o nouă piesă metalică, denumită bont protetic, care va sustine ulterior coroana, puntea sau proteza ce va înlocui dintele sau dinții lipsă.

Perioada de recuperare diferă de la caz la caz, în funcție de complexitatea lucrării și de respectarea indicațiilor postoperatorii.

”Recuperarea după un implant dentar este, în cele mai multe cazuri, mult mai rapidă decât în cazul unei extracții dentare. După perioada de acomodare, dinții susținuți de implanturi vor arăta și vor funcționa ca dinții naturali. Regulile de igienă orală trebuie respectate cu strictețe pentru a asigura o durată cât mai lungă a lucrării. Este recomandat să se realizeze un periaj profesional și un detartraj o dată la șase luni”, a declarat dr. Simona Humeniuc, medic specialist chirurgie dento-alveolară și implantologie.

Avantajele unei astfel de intervenții acționează la nivel estetic, oferind un aspect fizionomic plăcut. De asemenea, folosirea unui implant dentar față de alte metode de protezare, asigură o masticație comparabilă cu cea a dinților naturali, este ușor de purtat și de igienizat și nu afectează dinții vecini.

”Implantul dentar este din ce în ce mai des folosit în procesul de restaurare a danturii. Tehnicile și materialele moderne care sunt acum disponibile în cabinetele stomatologice ne permit să realizăm lucrări precise și sigure. Calitatea vieții este considerabil îmbunătățită, redând oamenilor o dantură perfect funcțională și un zâmbet frumos”, a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodonție și ODF.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel