Meoda incredibilă cu care o femeie a reușit să fie timp de patru ani directorea administrativă a unui spital din România. Vinovații? Toată lumea dă din umeri!
Simona Mihaela Cremene, fost director administrativ al Spitalului Județean Baia Mare, este fostă absolventă a colegiului economic și cu sprijinul unui medic a reușit să obțină o diplomă de facultate autentică. A modificat poza și nota: din 7,26, și-a acordat 9,26. A fost arestată preventiv pentru o lună cu acuzarea de înșelăciune, fals și uz de fals şi a demisionat.
În acest moment, Simona Cremene ocupă funcția de consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Maramureș.
Fosta directoare administrativă, a fost singura candidată la vremea respectivă și a câștigat concursul folosind acte false. Anterior, aceasta ocupase același post – director adiministrativ – însă cu delegație.
După ce a fost eliberată din arestul preventiv, femeia a recunoscut acuzaţiile şi le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. S-a angajat la SJU Baia Mare în anul 2020. Mai întâi a ocupat funcţia de şef birou administrativ, apoi pe cea de șef serviciu administrativ. Începând cu data de 1 noiembrie 2018, printr-o decizie a managerului spitalului, Cremene a fost numită cu delegație în funcția de director administrativ. Postul a fost scos la concurs abia un an mai târziu, în decembrie 2019, potrivit Libertatea.
Pentru ocuparea postului de director administrativ, era necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii pentru candidați:
- să fie absolvenţi de învăţământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalentă în profil juridic, economic, tehnic sau administrativ;
- să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor şi în funcţii de conducere/coordonare în domeniul juridic, economic, tehnic sau administrativ;
- să deţină certificat de absolvire în „managementul calităţii în spitale” și să aibă cunoştinţe de operare calculator.
Șefa Serviciului Resurse Umane a spitalului, deși a observat lipsa de la dosar a actelor în original a candidatei, aceasta prezentând doar copii xerox, a validat dosarul – iar pe 25 februarie 2020, Simona Mihaela Cremene a fost declarată admisă.
Directoarea a intrat între timp şi în politică şi a fost aleasă consilier judeţean din partea PMP în cadrul Consiliului Județean Maramureș.
Abia după doi ani s-a aflat adevărul. Documentele erau falsificate. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis că a eliberat diploma respectivă pe 2 mai 2018, însă unui bărbat. Titularul documentului a spus că nu o cunoaşte pe Simona Cremene, însă a auzit de numele ei de la soție și cumnată. Ulterior, bărbatul a spus că a aflat de la familie că diploma lui a ajuns în mâna Simonei Cremene prin intermediul cumnatei sale, care lucra ca medic în cadrul spitalului din Baia Mare din 2012.