Din cuprinsul articolului
„Te poți arde foarte ușor în doar 10 minute dacă nu ești protejat corespunzător de razele UV.”, a declarate Dr Kathryn Basford, de la serviciul medical online ZAVA UK.
Pericolul ascuns al expunerea la soare
Experții dezvăluie cât de periculos poate fi un val de căldură și cât de repede s-ar putea instala efectele sale.
Profesorul Mike Tipton de la Universitatea din Portsmouth, spne că „arsurile solare reduc transpirația, care este o problemă indirectă în ceea ce privește afectarea capacităților dumneavoastră de termoreglare”.
Cât de repede reacționează pielea ta va depinde dacă folosiți protecție solară, o îmbrăcăminte adecvată, dar și în funcție de cât de puternice sunt razele UV.
Simptome insolație
Epuizarea termică este afecțiunea care precede insolația. Simptomele includ greață, amețeli, slăbiciune musculară, transpirație, piele rece și umedă, iritabilitate și confuzie.
Un semn cheie este temperatura corpului care depășește 41C – acest lucru se poate întâmpla în decurs de 10 până la 15 minute, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Expertul Tipton a avertizat că epuizarea termică este un risc deosebit pentru bebeluși și copii mici. Pentru adulți, profesorul Tipton a spus că o creștere periculoasă a temperaturii centrale depinde de o serie de factori.
„În funcție de cât de cald este sau de cât timp stai la soare, epuizarea termică se poate dezvolta în câteva minute sau în câteva ore. Este important să vă răcoriți de îndată ce observați oricare dintre aceste semne, deoarece epuizarea termică se poate transforma în insolație, dacă corpul dumneavoastră a devenit prea fierbinte și începe să piardă apă sau sare”, a declarat Dr. Basford.
Epuizarea termică
Epuizarea termică nu este de obicei gravă dacă vă puteți răcori în 30 de minute, spune NHS, mergând într-un loc răcoros, întinzându-se și ridicând picioarele, bând apă și răcind pielea. Dar dacă cineva nu se simte mai bine după 30 de minute, ar trebui să apeleze la asistență medicală.
Acesta este un semn că are insolație. Simptomele includ pielea fierbinte și uscată, dificultăți de mers, echilibru deficitar, confuzie și dezorientare și convulsii (în cazurile severe). Deshidratarea poate pune viața în pericol, în special la bătrâni, copii și bebeluși, potrivit The Sun.