Sari la conținut

Totul despre boala de care a suferit Michael Jackson. Medicii trag semnalul de alarmă

Vitiligo este o afecțiune cronică a pielii care provoacă pierderea culorii pe petelor de piele sau de păr. La fel ca multe alte afecțiuni autoimune, vitiligo este legat de boli similare, dintre care unele pot duce la căderea părului, dar vitiligo nu cauzează în mod direct pierderea părului. Această afecțiune a pielii vă poate afecta stima de sine, dar nu vă afectează sănătatea fizică.

Totul despre boala care afectează populația lumii. Medicii trag semnalul de alarmă

Ce este vitiligo, cum arată și cum vă poate afecta culoarea părului?

Vitiligo este o afecțiune autoimună cronică a pielii în care celulele imunitare distrug melanocitele, celulele care produc pigmenții numiți melanină în pielea dumneavoastră. Atunci când aceste celule sunt distruse, poate rezulta o pată de piele palidă sau albă.

Această afecțiune poate apărea la orice vârstă și poate fi întâlnită în familii.1 Vitiligo poate fi mai vizibil la persoanele cu tonuri de piele mai închise la culoare, din cauza contrastului dintre zonele de piele neafectate și petele de vitiligo, potrivit verywellhealth.com

Petele de vitiligo sunt cele mai frecvente pe:

  • Fața
  • Coatele
  • Genunchii
  • Dosul mâinilor
  • Picioare
  • Organele genitale

Alte simptome ale vitiligo

Afecțiunea vă poate modifica aspectul, provocând decolorarea pe pete de piele și păr. Spre deosebire de alte afecțiuni autoimune cronice, rareori există alte simptome care se dezvoltă cu vitiligo. În unele cazuri, petele de vitiligo pot deveni mâncărime, dar durerea sau alte complicații grave sunt neobișnuite.

Vitiligo sau părul cărunt?

Melanina nu este responsabilă doar de culoarea pielii, ci dă și culoarea părului. Tot părul este alb în mod natural, dar melanina se dezvoltă înainte de naștere pentru a da culoarea părului. Diferitele culori ale părului conțin cantități și tipuri diferite de melanină.

La fel cum vitiligo poate face ca organismul dumneavoastră să atace celulele care produc melanina din piele, poate afecta și melanina care dă culoarea părului dumneavoastră. Unele persoane cu vitiligo pot dezvolta pete de păr alb sau cenușiu acolo unde melanina a fost pierdută.

Vitiligo în sine nu provoacă de obicei căderea părului

Dacă pigmentul din părul dvs. se schimbă în modele uniforme, mai degrabă decât în pete izolate, este probabil că acesta este încărunțit. Vitiligo tinde să apară în pete.

Alte afecțiuni, cum ar fi polipoza sau forelock-ul alb, pot provoca pete albe sau gri în păr. Acestea sunt asemănătoare cu vitiligo, cu mici variații, și pot apărea cu afecțiuni precum vitiligo și alopecia areata.

O biopsie a pielii (îndepărtarea unei mostre de piele pentru examinare în laborator) poate fi necesară pentru a diagnostica cauza exactă a pierderii pigmentului dumneavoastră.

Aproximativ 15%-25% dintre persoanele cu vitiligo au și o altă afecțiune autoimună.  Unele boli autoimune apar împreună mai mult decât altele.
Se crede că unele produse pot declanșa vitiligo, printre care:

  • Adezivi
  • Deodorante
  • Dezinfectanți
  • Germicide
  • Insecticide
  • Latex
  • Vopsele
  • Unele săpunuri
  • Uleiuri sintetice
  • Lacuri și rășini de lacuri

Tratamentul pentru părul vitiligo

Vitiligo, ca și alte afecțiuni autoimune cronice, poate fi dificil de tratat. Unele tratamente care s-au dovedit a ajuta persoanele cu vitiligo includ:

  • Fototerapia
  • Terapia cu laser
  • Medicamente (corticosteroizi sau imunosupresoare topice, cum ar fi Elidel o marcă de pimecrolimus și Protopic, o marcă de tacrolimus)
    Atunci când vitiligo afectează culoarea părului, vopseaua poate fi folosită pentru a camufla aceste pete, dar procedați cu prudență deoarece, în unele cazuri, vopseaua de păr poate agrava vitiligo.

 

Michael Jackson care a suferit de vitiligo

Amintim că pe 25 iunie s-a sărbătorit Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo. Data a fost aleasă în amintirea marelui artist Michael Jackson care a suferit de vitiligo, încă din 1980 și până când a murit, pe 25 iunie 2009.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune despre această afecțiune că boala poate afecta oamenii indiferent de vârstă sau de rasă.

„Pe 25 Iunie, Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo este dedicată tuturor celor care trăiesc cu această afecțiune. Manifestată prin apariția unor pete decolorate ale pielii pe orice parte a corpului, vitiligo poate afecta oamenii indiferent de vârstă sau de rasă.

Ziua Mondială a Conștientizării Vitiligo a fost aleasă pentru data de 25 Iunie în amintirea artistului Michael Jackson, care a suferit de vitiligo, din anii 1980 și până la moartea sa (25 Iunie 2009). “Man in the mirrror” spune povestea omului sincer cu sine însuși, dar care acționează pentru binele tuturor.

”If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make a change”.

Cât de contagioasă este această afecțiune?

Vitiligo “nu se ia” printr-o strângere de mână sau prin interacțiune. Vitiligo nu este contagios. Cu toate acestea, stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu această afecțiune este, din păcate, un fapt real. Împreună putem schimba această situație!”, transmite Andrei Baciu pe rețelele de socializare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel