Din cuprinsul articolului
Corpul uman seamănă cu o mașină, care este alcătuită din diferite părți care se îmbină între ele și permit îndeplinirea corectă a funcțiilor de bază pentru supraviețuire, cum ar fi respirația, digestia, gândirea, printre altele.
Fiecare dintre organele persoanei, sau părțile lor, continuând analogia, joacă un rol în organism. În timp ce creierul este stația de control de unde semnalele sunt trimise către celelalte sisteme, altele precum intestinul sunt depozitul de depozitare a deșeurilor din organism.
Medline Plus explică că intestinul gros, cunoscut și sub denumirea de colon, „este un tub lung, gol, aflat la capătul sistemului digestiv, în care organismul produce și stochează fecale”.
În acest organ se pot dezvolta mai multe boli, cum ar fi cancerul colorectal, polipii de colon, colita ulceroasă, diverticulita și sindromul colonului iritabil.Această ultimă afecțiune face obiectul acestui articol.
Sindromul intestinului iritabil este o afecțiune comună
Femeile au tendința de a suferi de aceasta afecțiune mai mult decât bărbații și este mai frecventă la persoanele sub 45 de ani.
Medicii nu cunosc încă cauza exactă a acestui sindrom. La fiecare persoană, simptomele pot varia și pot dura o perioadă lungă de timp.
Medline Plus menționează cele mai frecvente simptome:
- Durere, crampe sau balonare în abdomen legate de mișcarea intestinală.
- Modificări ale aspectului scaunului.
- Modificări ale frecvenței mișcărilor intestinale.
- Creșterea gazelor.
- Balonare.
- Mucus în scaun.
Cum să îmbunătățești intestinul iritabil în mod natural?
Trebuie să începi cu mâncarea. Unele ingrediente pot promova senzații de iritabilitate și pot crește disconfortul cauzat de tulburarea intestinului iritabil.
În acest sens, medicul generalist trebuie să definească cel mai potrivit plan de nutriție pentru fiecare persoană. Între timp, portalul Body Mind indică faptul că unele alimente sugerate pacienților includ orezul, fructele de pădure, legumele amare, ouăle, quinoa și grâul.
Altora, în schimb, li se recomandă să-și elimine sau să reducă aportul de produse lactate, pere, usturoi, ciocolată, băuturi răcoritoare și cafea, pentru a numi câteva.
Așa cum ingredientele trebuie alese corect, trebuie să încercați și să organizați bine mesele. Pe lângă faptul că aveți cele trei feluri principale pe zi, este esențial să evitați să mâncați până când vă săturați, deoarece, după cum explică Better to Health, acest lucru nu va face decât să facă sistemul digestiv să lucreze mai mult pentru a procesa alimentele.
Important este că alimentele furnizează toți nutrienții esențiali de care organismul are nevoie, indică portalul menționat mai sus.
„Incorporarea anumitor exerciții de relaxare în rutina zilnică ar putea ajuta, de asemenea, la atenuarea disconfortului cauzat de a avea un intestin iritabil”, adaugă sursa.
Potrivit Body Mind, este recomandat să găsiți alternative și în alimente pentru a menține stresul la niveluri normale pentru a preveni generarea de disconfort.
O activitate destul de relaxantă este exercițiul, așa că este indicat să nu neglijezi activitatea fizică și să încerci în schimb să o adopti ca parte a rutinei.