Din cuprinsul articolului
Scăderea colesterolului. Colesterolul ridicat sau hiperlipidemia poate să fie un semn de alarmă. Practic în momentul în care nivelul colesterolului în sânge este ridicat, există riscul de formare a plăcilor de aterom în interiorul vaselor de sânge. Această afecțiune se numește ateroscleroză.
Dacă aceste plăci se rup există riscul de accident vascular cerebral sau de infarct. Înainte de a apela la medicamente pentru micșorarea nivelului de colesterol, poți încerca anumite remedii naturale.
Nivelurile ridicate de colesterol LDL (așa-numitul colesterol „rău”) sunt considerate de medici un factor major de risc pentru bolile de inimă și accident vascular cerebral.
Un stil de viață nesănătos alcătuit din consumul de alimente nesănătoase, o viață sedentară, fumatul, obezitatea fac ca organismul să producă o cantitate mai mare de colesterol LDL.
Primul lucru pe care poți să-l faci este să îți modifici stilul de viață. Din punctul de vedere al dietei, cel mai bun mod de a scădea nivelul colesterolului este reducerea consumului de grăsimi saturate și a celor trans. Practic, reducerea acestor grăsimi înseamnă limitarea consumului de carne roșie și de produse lactate. Dar și limitarea alimentelor prăjite sau procesate.
O dieta sănătoasă pentru sănătate include fructele, legumele, cerealele integrale, păsările de curte, peștele și nucile, reducând în același timp alimentele și băuturile zaharoase. O astfel de dietă te poate ajuta, altfel spus o dietă bogată în fibre poate contribui conform cercetătorilor cu scăderea nivelului de colesterol cu până la 10%.
Cum poți să reduci nivelul colesterolului LDL cu ajutorul remediilor naturale
- Consumă alimente bogate în fibre solubile. Acestea se regăsesc în alimente precum: ovăz, secară, orz, mazăre, fasole, morcovi, varza de Bruxelles, broccoli, roșcove, dar și în fructe – mere, pere, prune și fructele de pădure.
- Frunzele de anghinare. Sunt studii care susțin că extractul din frunze de anghinare poate ajuta la scăderea colesterolului. Grație conținutului său de cinarină, anghinarea are puterea de a scădea nivelul colesterolului rău, ajută la metabolizarea grăsimilor și la eliminarea lor din ficat. Se poate consuma sub formă de ceai, capsule sau tincturi.
- Usturoiul și ceapa – sunt remedii excelente pentru creșterea imunității, ajută în caz de tuse sau răceli, scad colesterolul.
- Fiind bogată în proteine și fibre, soia contribuie la scăderea colesterolului însă trebuie să fie consumată cu regularitate. De exemplu, poți să bei dimineața lapte de soia.
- Uleiul de măsline și cel de in sunt bogate în grăsimi bune care cresc nivelul colesterolului bun și în același timp în scad pe cel rău.
- Consumă de cel puțin 3 ori pe săptămână pește – acesta fiind bogat în acizi Omega 3 care duc la scăderea colesterolului și previn bolile de inimă.
- Uleiul esențial de rozmarin are și rolul de a stimula eliminarea grăsimilor, fiind un adjuvant de nădejde în scăderea nivelului de colesterol.