Sari la conținut

Consumi fructe și legume? Iată care sunt mai puțin NOCIVE

fructele
Sursa foto: arhiva doctorul zilei
Lista fructelor bune pentru diabet

Consumi fructe și legume? Care sunt cele mai indicate și de de se arată în lista anuală în care putem vedea cât de curate sunt. Ce fac reziduurile de pesticide

Dacă și tu consumi fructe și legume, așa cum ne sfătuiesc medicii și nutriționiștii, înseamnă că adopți o dietă sănătoasă.

Stilul de viață sănătos ne poate feri de multe afecțiuni, poate trata altele. Așa cum spune profesorul dr. Constantin Dulcan, doar 5-10% din boli sunt ereditare.

Asta înseamnă că restul, adică MAJORITATEA bolilor, sunt căpătate din cauza unui stil de viață nu tocmai înțelept.

Apa, fructele și legumele, proteinele din carne și lactate, grăsimile, mișcarea au rostul lor pentru ca organismul să funcționeze fără a fi nevoie să mergem prea des în „service”.

Dar știm cât de curate sunt și aceste alimente recomandate pentru sănătate. Auzim frecvent de contaminarea apelor cu diverse substanțe periculoase care fac și peștele nociv…

Poluarea este una dintre cele mai grave probleme ce ne afectează și nu pare să se facă ceva în acest sens. E drept, la nivelul Comisiei Europene se tot vorbește de Green Deal…

Ce punem pe masă

S-au tăiat neonicotinoidele, nu se mai tratează sămânța… Practic, ar trebui să consumăm cereale, de pildă, mai curate…

Și totuși, produsele de protecția plantelor ar putea să rămână în ceea ce noi punem pe masă. De aceea, în fiecare an, „Dirty Dozen” realizează un top bazat pe nivelul de pesticide găsit în alimente.

Potrivit topului controversat al Dirty Dozen, veștile sunt destul de îngrijorătoare. De ce? Ei bine…

Dirty Dozen a descoperit că în mai mult de 70% dintre produsele cultivate în mod tradițional au fost depistate urme de pesticide, notează platforma webmd.com.

Iată fructele și legumele mai puțin curate:

– Căpșunile

– Spanacul

– Kale, varza și muștarul

– Nectarinele

– Merele

Sursa foto: Shelley Pauls/unsplash

– Strugurii

– Ardeiul gras și ardeiul iute

– Cireșele

– Piersicile

– Perele

– Țelina (frunze)

– Tomatele (roșiile).

Așadar, pe de o parte, astfel de fructe și legume sunt bune pentru sănătate, datorită proprietăților și nutrienților.

Un măr pe zi ține medicul deoparte, dar dacă mărul este „otrăvit” ca în poveștile cu vrăjitoare și cu prințese naive…?

Care sunt cele mai curate: 

– Avocado

– Porumbul dulce

– Ananasul

– Ceapa

– Papaya

– Mazărea dulce

– Sparanghelul

– Pepenele galben

– Kiwi

– Varza (clasică)

– Ciupercile

– Cantaloupe (soi de pepene galben)

– Mango

– Pepene roșu

– Cartof dulce.

Pe de altă parte, în România, au mai fost cazuri când s-au retras de la comercializare – după ce o parte dintre acestea ajunseseră la consumatori! – chiar fructe sau legume cu un conținut prea mare de pesticide.

Unele dintre acestea erau BIO…

Cum se testează „curățenia”

Pentru a realiza raportul, Environmental Working Group a analizat peste 44.000 de probe prelevate de FDA și USDA, care testează în fiecare an un subset de produse.

Înainte de testare, oamenii de știință de la USDA au pregătit fiecare fruct sau legumă în modul în care oamenii tind să o facă ei înșiși, cum ar fi decojirea celor cu coajă necomestibilă și clătirea produselor cu coajă comestibilă.

Grupul de lucru pentru mediu ia în considerare șase măsuri de contaminare cu pesticide:

– Procentul de probe testate cu pesticide detectabile;

– Procentul cu două sau mai multe pesticide detectabile;

– Numărul mediu de pesticide într-o singură probă;

– Cantitatea medie de pesticide, exprimată în părți pe milion;

– Numărul maxim de pesticide pe o singură probă;

– Numărul total de pesticide găsite.

Să nu facem din țânțar un armăsar…

Despre toată această poveste, părerile sunt cumva împărțite. Să nu speriem, așadar…

De ce? Ei bine, iată ce spun unii medici despre lista realizată de Dirty Dozen.

Raportul folosește ”mesaje de frică pentru a îndepărta oamenii de la consumul de fructe și legume cultivate în mod convențional”, susține Christine Rosenbloom, consultant în nutriție.

Rosenbloom le reamintește oamenilor că ”atât agricultura organică, cât și cea convențională folosesc pesticide pentru a proteja cultura.

Fermierii organici folosesc diferite pesticide care sunt descrise ca fiind naturale, dar natural nu înseamnă mai sigur, mai bun sau fără chimicale”, mai spune Rosenbloom.

Pe de altă parte, raportul nu ar trebui să îi sperie pe oameni, cu atât mai mult pe părinții care pot deveni îngrijorați de faptul că le oferă copiilor lor produse cultivate convențional,

ci doar să scoată în evidență faptul că respectivele produse nu sunt etichetate așa cum trebuie.

”Este încă un exemplu de a pune etichete bune și rele pe alimente atunci când nu este meritat”, susține Connie Diekman, consultant pe alimentație și nutriție, fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.

Care este soluția? Sau măcar concluzia? Ce ar trebui să mâncăm și din ce surse…?

Să nu mai fim obsedați să mâncăm sănătos, ci pur și simplu să consumăm la întâmplare? Poate că cea mai înțeleaptă decizie ar trebui să fie calea de mijloc…

Să nu uităm că și obsesia mâncatului sănătos ne poate dăuna, ba mai mult. Specialiștii spun că este o boală.. Despre tulburarea cauzată de această obsesie, am mai scris aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel