Sari la conținut

Persoanele predispuse să dezvolte cancer ovarian. Semnele și simptomele la care să fiți atenți!

cancer ovarian
Sursă foto: Getty Images
Simptome cancer ovarian

Uneori simptomele cancerului pot fi vagi, iar acesta este adesea cazul cancerului ovarian. Mai mult, experții au avertizat că uneori oamenii vor atribui simptomele unei alte afecțiuni. În cele din urmă, dacă aveți semne, acestea ar trebui semnalate de un medic de familie, deoarece detectarea cancerului ovarian este importantă pentru tratament.

Cancerul ovarian este atunci când celulele anormale din ovar încep să crească și să se dividă într-un mod necontrolat și în cele din urmă formează o tumoră. Stephanie Sinclair, Science Communications Manager la Worldwide Cancer Research, a spus că acest tip de cancer este adesea detectat într-un stadiu avansat.

Sinclair a spus: „Simptomele cancerului ovarian pot fi greu de distins de alte probleme comune de sănătate, cum ar fi sindromul de colon iritabil”.

Ea a adăugat că alte simptome includ, dar nu sunt exclusiv:

  • senzația de balonare,
  • lipsa poftei de mâncare sau senzația de sațietate după masă,
  • nevoia urgentă de a urina  și s
  • ensibilitatea la nivelul abdomenului sau pelvisului care nu dispare.

Sinclair a explicat: „A avea aceste simptome nu înseamnă că o persoană are cancer ovarian, dar dacă sunt experimentate frecvent, ar trebui să fie întotdeauna verificate de un medic de familie.”

„Orice sângerare după menopauză ar trebui să fie întotdeauna investigată de un medic de familie”, adaugă site-ul Target Ovarian Cancer. Cancerul ovarian afectează în principal femeile care au trecut prin menopauză, dar poate afecta și femeile mai tinere.

Mai multe alte simptome au fost raportate frecvent de către cei cu cancer ovarian.

„Cu toate acestea, aceste alte simptome nu sunt la fel de utile în identificarea cancerului ovarian, deoarece se găsesc, de asemenea, cu frecvență egală în populația generală care nu are cancer ovarian”, afirmă Ovarian Cancer Research Alliance.

Cancer ovarian

Acestea includ indigestie, dureri de spate, dureri în timpul actului intim și modificări ale modelului menstrual.

Site-ul afirmă că, deoarece multe dintre aceste simptome imită alte afecțiuni, este, de asemenea, important să fim conștienți de factorii de risc pentru cancerul ovarian.

NHS vă recomandă să consultați un medic de familie dacă v-ați simțit balonat, în special de mai mult de 12 ori pe lună.

Dacă aveți alte simptome de cancer ovarian care nu vor dispărea, ar trebui să consultați și un medic de familie.

NHS adaugă că, dacă aveți antecedente familiale de cancer ovarian și vă faceți griji că ați putea avea un risc mai mare de a face acest cancer, ar trebui să solicitați și sfatul medicului dumneavoastră de familie.

„Este puțin probabil să aveți cancer, dar cel mai bine este să verificați. Un medic de familie poate face niște teste simple pentru a vedea dacă vă confruntați cu această problemă”, afirmă organismul de sănătate.

Cercetătorii nu știu sigur ce cauzează cancerul ovarian, dar riscul de a-l dezvolta crește odată cu vârsta.

De fapt, mai mult de jumătate din toate cazurile din Regatul Unit sunt la cei cu vârsta de 65 de ani sau peste.

Este posibil să aveți o șansă mai mare de a dezvolta acest tip de cancer dacă ați moștenit o genă defectuoasă, ați avut cancer de sân sau intestin, aveți endometrioză sau diabet sau v-a venit menstruația la o vârstă fragedă.

Dacă ați trecut târziu prin menopauză sau nu ați născut, nu ați folosit niciodată vreo contracepție hormonală, luați HRT, sunteți supraponderal sau fumați, aveți și un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel