Sari la conținut

OTITA: Iată ce riscuri grave apar! Cum prevenim infecția

Sursa: Unsplash

OTITA: Iată ce riscuri grave apar! Poate duce la pierderea auzului. De ce apare și cum o tratăm, cine este mai vulnerabil, cum o căpătăm. Iată câteva detalii: 

Cunoscuta otită este o formă de infecție a urechii, întâlnită atât la copii cât și la adulți. La copii este mult mai des întâlnită, în vreme ce adulții pot căpăta această infecție dintr-o greșeală banală.

Ei bine, știați că vă puteți trezi cu otită doar din cauza curățării greșite a urechii, cu ajutorul acelor bețișoare de urechi.

Dar comparativ cu infecțiile din perioada copilărie, care sunt adesea minore și trec rapid, cele care au loc la vârste adulte pot semnala probleme de sănătate mai grave, unele putând duce chiar și la pierderea auzului.

Otita poate fi cauzată de bacterii, viruși și se manifestă preponderent prin durere, fiind localizată pe unul dintre cele trei părți ale urechii: internă, medie și externă.

În cazul otitelor externe, principala cauză este înotul sau chiar dușul, în special în apa cu un nivel ridicat de bacterii. Apa lăsată în interiorul canalului urechii poate deveni un teren propice de reproducere pentru bacterii.

Purtarea căștilor prea mult timp…

O altă cauză este curățarea prea frecventă a urechilor,  așadar nici așa nu este prea bine. De asemenea, utilizarea pe o perioadă îndelungată a căștilor este o altă cauză de luat în seamă. Cam toți purtăm..

Otita medie se manifestă, în special la copii, pe fondul unei infecții anterioare a tractului respirator care se răspândește la urechi.

Atunci când trompa lui Eustachio (tubul care conectează urechea medie de faringe) este blocată, lichidul se colectează în spatele timpanului, apar bacteriile provocând durere și infecție.

Cauzele de apariție a otitei interne nu sunt pe deplin cunoscute, aceasta fiind legată, în trecut, de infecțiile virale.

Dar cum ne dăm seama că avem otită?

În cazul acestei infecții, sunt câteva indicii clare ce ne arată că am căpătat-o. Iată ce simptome pot apărea în cazul otitei externe:

– puroi;

– mâncărime;

– roșeață;

– umflături;

– febră;

– durere sau disconfort în ureche;

– drenaj excesiv de lichide;

– auzul înfundat sau redus.

Atunci când ne este infectată urechea externă, putem avea simptome ca:

– dureri de urechi;

– iritabilitate;

– dificultatea de a dormi;

– febra;

– puroi în ureche;

– sângerare din urechi;

– pierderea echilibrului;

– probleme cu auzul;

– greață și vărsături;

– diaree;

– scăderea poftei de mâncare;

– congestie.

ATENȚIE!

Iată ce complicații pot apărea:

– infecție ce se duce către oasele urechii și se poate întinde;

– infecție care se răspândește în lichidul din jurul creierului și măduvei spinării;

– pierderea permanentă a auzului;

– timpane sparte.

De asemenea, dacă simțim amețeală, greață și avem vărsături, acestea sunt simptome ale otitei interne.

Care sunt complicațiile

Este foarte importantă tratarea din pripă a acestei infecții, pentru că pot apărea complicații destul de grave. Se poate sparge timpanul, simptomele fiind pierderea auzului, zgmote și sângerări.

O altă complicație este îngustarea canalului urechii, aceasta fiind cauzată de infecții pe termen lung. Așadar, netratarea la timp…

Mai rar, dar tot poate apărea, este cazul otitelor externe necrotizante. Aceste complicații sunt cumplit de grave pentru că infecția se răspândește la cartilajul și osul ce înconjoară osul urechii.

Pentru că tratamentul trebuie stabilit de medic și diferă de la pacient la pacient, în funcție de tipul infecției, iar consecințele netratării fiind grave, este mai bine să prevenim.

Ei bine,  prevenirea infecțiilor la nivelul urechii trebuie să ia în calcul o mai bună igienă și atenție. Astfel, trebuie să:

  • ne păstrăm urechile uscate
  • le protejăm dacă mergem la bazin sau mare
  • avem grijă la anumiți iritanți
  • fim prudenți când folosim bețișoare de curățat (în niciun caz să nu folosim altceva ce ar putea răni ușor)
  • să avem o dietă echilibrată
  • să nu purtăm ore în șir căștile
  • să dezinfectăm căștile când și când
  • să nu împrumutăm căștile, nu este igienic…

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel