Sari la conținut

Cât de gravă este lipsa vitaminei D. Iată ce simptome sunt

Sursa foto: Pixabay

Cât de gravă este lipsa vitaminei D și cum ne dăm seama că avem o astfel de carență. Iată care sunt simptomele. 

Lipsa vitaminei D poate duce la pierderea densității osoase, la osteoporoză și la oase care se rup foarte ușor. Deficiența de vitamina D apare atunci când nu petrecem timp în aer, la soare, sau nu consumăm alimente bogate în vitamina D.

În general, pentru o bună funcționare a organismului și pentru a nu exista riscuri, adulții ar trebui să se asigure că iau între 1.500 și 2.000 unități de vitamina D zilnic. Chiar dacă anumite alimente din dieta zilnică, așa cum este peștele gras sau anumite produse lactate, conțin această vitamină, aportul de vitamina D nu este suficient. De altfel, poate părea surprinzător faptul că deficiența de vitamina D este cea mai comună dintre carențele de vitamine în întreaga lume.

De ce este vitamina D atât de importantă

Această vitamină joacă un rol deosebit de important în buna funcționare a organismului, în special a sănătății oaselor și a sistemului imunitar. Poate chiar preveni anumite tipuri de cancer și ne protejează de anumite afecțiuni cronice, cum ar fi: depresie, boli de inimă, scleroză multiplă, diabet de tip II, probleme ale oaselor.
Potrivit unor studii medicale, publicate în National Library of Medicine, aproximativ 42% dintre americani se confruntă cu o carență de vitamina D. Iar situația este mai des întâlnită în rândul populațiilor hispanice (63%), mai arată studiile publicate în National Library of Medicine.

Semne și simptome ale carenței de vitamina D

Deși are o importanță majoră în buna funcționare a organismului uman, deficiența de vitamina D este greu de depistat deoarece simptomele pot lipsi luni sau chiar ani. De multe ori, persoanele care se confruntă cu o carență de vitamina D nu au niciun simptom specific. De regulă, cei care se confruntă cu o astfel de probleme își dau seama ușor dacă observă următoarele situații.

Îmbolnăviri și infecții frecvente

Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminei D în organism este susținerea sistemului imunitar, cel care ne ajută să luptăm cu bacterii și virusuri ce provoacă îmbolnăviri. Vitamina D interacționează direct cu celulele responsabile pentru abordarea infecțiilor din organism.

Așadar, dacă ne îmbolnăvim des, în special dacă răcim sau avem gripă des, carența de vitamina D ar putea fi un factor de luat în seamă. Anumite studii au observat o legătură directă între deficiență și infecții ale căilor respiratorii, cum ar fi: răceli, bronșite, pneumonii etc.

De asemenea, mai multe studii au arătat că luând 4.000 de unități de vitamina D zilnic reducem riscul de infecții ale căilor respiratorii.

Oboseală accentuată și o stare de moleșeală

Starea de oboseală poate fi cauzată de multe aspecte, unul dintre acestea fiind lipsa ori deficiența de vitamina D. Diferit de situații vizibile ca: stres, depresie, apatie, insomnie, carența de vitamina D este deseori considerată a fi cauza principală pentru starea de oboseală.

Potrivit unui studiu realizat pe adulți, 480 de adulți în vârstă au găsit conexiuni între lipsa vitaminei D și oboseală. Totodată, studiul a arătat că 39 de copii au acuzat somn de calitate proastă, durată scurtă a somnului și oboseală, iar toate acestea erau cauzate de carența vitaminei D.

Dureri de spate și de oase

Anumite dureri, cum sunt cele de spate și de oase, pot fi simptome ale carenței de vitamina D din organism. De altfel, se știe că vitamina D ajută menținerea oaselor sănătoase și prin îmbunătățirea absorbției de calciu acolo unde este nevoie.

Potrivit unui studiu realizat pe adulți, un număr de 98 de adulți au găsit o legătură între durerile severe de spate și lipsa vitaminei D. De asemenea, o analiză a unui număr de 81 de studii a arătat că oamenii care suferă de artrită, dureri musculare, dureri întinse în tot corpul au un nivel mai scăzut de vitamina D decât persoanele care nu au astfel de dureri. Totuși, pentru mai multe informații relevante este nevoie de alte studii.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel