Sari la conținut

Speli carnea de pui înainte să o gătești? Nici prin cap cap nu îți trece la ce pericol te expui

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Mulți oameni ar putea crede că spălarea puiului este bună. Nimic mai departe de realitate. Spălarea puiului crud crește riscul de intoxicație alimentară.

Agenția pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) a avertizat de mult că spălarea puiului înainte de gătit crește riscul de răspândire a bacteriilor Campylobacter pe mâini, suprafețe de lucru, îmbrăcăminte și ustensile de gătit, prin stropirea picăturilor de apă.

Cu toate acestea, mulți oameni continuă să facă aceeași greșeală.

Când pui puiul sub robinet, este obișnuit ca acesta să ajungă să stropească totul în jurul lui. În acest fel, bacteriile pot ajunge să treacă în corpul nostru prin, de exemplu, un cuțit pe care îl aveam lângă chiuvetă.

Nu toată lumea se gândește la asta. Potrivit FSA, 44% dintre oamenii din Marea Britanie spală puiul înainte de a găti. Cele mai invocate motive pentru a face acest lucru au fost îndepărtarea murdăriei sau a germenilor sau pentru că au făcut-o întotdeauna.

Enterita cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicație alimentară. Mai ales atunci când călătoriți, ceea ce a făcut ca aceasta să fie cunoscută și sub numele de diareea călătorului.

Infecția se datorează de obicei consumului de carne de pasăre crudă, legume proaspete sau lapte nepasteurizat.

Pentru a preveni răspândirea bacteriilor Campylobacter, puiul trebuie să fie bine gătit.

Această bacterie se răspândește prin consumul de alimente infectate și, conform site-ului MedlinePlus, poate provoca diaree, dureri abdominale, febră, greață și vărsături.

Sechele ale infectiei

Majoritatea oamenilor sunt bolnavi doar pentru câteva zile, dar poate provoca probleme de sănătate pe termen lung.

Sindromul colonului iritabil și sindromul Guillain-Barré, care atacă sistemul nervos periferic, pot rezulta din infecția cu această bacterie.

De asemenea, poate provoca moartea. Persoanele cele mai expuse riscului sunt copiii și adulții în vârstă.

In mod normal tratamentul unei infectii cu aceasta bacterie consta in a bea multa apa; mâncați porții mici de mâncare pe parcursul zilei, mai degrabă decât cantități mari la micul dejun, prânz și cină; consumând o dietă bogată în potasiu, precum și consumând alimente sărate.

Cu toate acestea, fiecare caz poate varia, așa că este întotdeauna recomandat să vizitați medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel