Sari la conținut

Alimente nesănătoase care provoacă dependență. Ce trebuie să elimini din dietă

alimentatie sanatoasa
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
campanie anti-obezitate

Dependențele nu se înving mereu ușor, motiv pentru care este necesar să acționăm cât mai devreme, înainte ca aceasta să fie și mai accentuată.

Există o multitudine de substanțe și comportamente care provoacă dependență.

Alimentația este, în aceeași măsură, un element care poate cauza dependența, mai ales în cazul copiilor.

Pentru copii, totul este nou, iar gustul este un simț uimitor și neașteptat. Copiii au tendința de a prefera alimentele nesănătoase de tipul dulciurilor sau fast-food-ului.

Alimentele dau dependență

Uneori avem nevoie și de terapie pentru a înțelege ce rol are alimentația în viața noastră de zi cu zi. Nutriționistul nu trebuie perceput ca un contabil, care listează o dietă și atât, calculează calorii, ci este important să se implice și să vadă care sunt aspectele care generează o modificare a comportamentului alimentar”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Din păcate, fast-food-ul și dulciurile intră în zona de recompense nesănătoase și care alimentează un comportament alimentar dezechilibrat.

Generează foarte ușor dependențe. Copiilor le place foarte mult gustul și ar mânca, zi de zi, aceleași alimente, chiar dacă se instalează monotonia. (…) Toate alimentele prăjite ne dăunează sănătății, indiferent de vârsta la care ne raportăm, cu atât mai mult la copiii mici, aflați în creștere și dezvoltare, care au nevoie de anumite grupe de nutrienți astfel încât să își stimuleze, în primul rând, dezvoltarea neuronală. Niciun aliment prăjit nu va hrăni celulele creierului.

Avem nevoie de grăsime, dar de grăsime sănătoasă. Cu cât avem mai multe grăsimi Omega-6, adică provenite în special din alimentele prăjite, cu atât suntem într-o decompensare energetică pentru creierul nostru și atunci copiii cer mai multe dulciuri, pentru că au nevoie de energie pentru a întreține ritmul de creștere”, a mai spus terapeutul.

Cele mai nesănătoase alimente

În primul rând, toate alimentele prăjite, chiar dacă vorbim de un somon bio, dar apoi îl prăjim, pierde foarte mult din proprietățile nutritive, cartofii prăjiți, șnițelele, ouăle prăjite. Ar trebui evitate. Putem pregăti la cuptor, la aburi, la grătar”, a adăugat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel