Din cuprinsul articolului
Remediile naturiste vin, adesea, în completarea unui tratament. Din nefericire, multe persoane le administrează fără să întrebe un medic specialist, iar acest lucru poate avea urmări grave.
Automedicația și, de fapt, administrarea oricărui fel de tratament, fie și naturist, sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Medicamentele pot interacționa în mod negativ cu alimentele și remediile naturiste, motiv pentru care este indicat să întrebi mereu un specialist înainte de a aplica un remediu natural.
Tratamentele naturiste pot interacționa cu medicamentele
Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, a dezvpluit care sunt cele mai comune și cele mai periculoase combinații de tratamente naturiste cu tratamente farmaceutice.
„În general, remediile naturiste nu au nevoie de recomandare medicală, însă sunt anumite situații în care medicul decide, în funcție de contextul clinic, necesitatea și modalitatea de administrare. Avem exemplul concret în cazul tratamentelor homeopate, unde medicul ne indică diluția corectă de administrare.
Chiar dacă se găsesc la liber în farmacii sau alte magazine dedicate, suplimentele naturiste conțin principii active care trebuie gestionate corespunzător, iar acest lucru depinde de contextul clinic al pacientului și se stabilește în urma unei examinări medicale. Principiile active ale unui supliment naturist pot avea diferite efecte asupra pacientului, putând provoca un dezechilibru în organism. Printre cele mai folosite suplimente naturiste, se regăsesc cele diuretice, antiparazitare, expectorante și antidiabetice.
Tratamentele naturiste pot fi complementarea unui tratament ce conține medicamente de sinteză, însă pentru a le asocia, trebuie cunoscute foarte bine proprietățile farmacologice ale ambelor tratamente, deoarece pot interacționa între ele. Unele interacțiuni pot fi periculoase, dacă nu se cunosc efectele asocierii, putând crește toxicitatea unuia dintre ele. Există și situații în care unele asocieri sunt toatal interzise.
Avem un exemplu cum sunătoarea poate interacționa negativ cu statinele, medicamente care nu sunt indicate pentru persoanele cu hipercolesterolemie, reducând eficacitatea acestora. Tot sunătoarea se va evita împreună cu medicamente antidepresive și antiparkinsoniene, inhibitoare de monominoxidază. Un alt exemplu, la îndemână, este ceaiul de păducel, cu proprietăți cardiotonice, care în asociere cu hipotensive necesită o atenție sporită.
De asemenea, suplimentele care au extract de grapefrut trebuie atent gestionate, în asociere cu anumite medicamente, deoarece principiile active din acest fruct interferează cu o anumită enzimă din intestin, responsabilă cu absorbția și descompunerea unor anumite medicamente. În momentul în care această enzimă nu acționează corect, medicamentele pot sta mult timp în organism, ducând la efecte secundare. Din categoria medicamentelor ce nu se asociază cu suplimente naturiste de acest tip, enumerăm: antibioticele, anticoncepționalele, medicamentele betablocante”, a explicat Cosmina bengescu, farmacist doctorand, potrivit Click! Sănătate.