Din cuprinsul articolului
A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu trotineta electrică. Ficatul, rinichii şi corneea bărbatului de 53 de ani vor salva acum alte vieți.
Sibiul este în doliu, după ce un bărbat de 53 de ani, subinginer la Apă- Canal, nu a reușit să spuraviețuiască loviturii la cap, în urma unui accident stupid cu trotineta electrică.
A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu trotineta electrică
Pe 19 mai, bărbatul a fost internat în Secția ATI a Spitalului Județean, după ce a fost adus cu ambulanța, din parcul Sub Arini. Acolo el făcuse un stop cardio-respirator, în urma unei căzături cu trotineta. Medicii de pe ambulanță au reușit să-l resusciteze și existau speranțe că va putea fi salvat. A fost internat cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, în comă profundă.
Din păcate, patru zile mai târziu medicii s-au dovedit a fi neputincioși în cazul lui. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 23 mai, potrivit reprezentanților SCJU Sibiu.
După moartea lui, familia și-a dat acordul pentru donarea de organe, după discuțiile cu dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Acesta a luat legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare. Medicul șef al secției Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava, în calitate de „key donation person”, a identificat potențialii donatori și s-a ocupat de menținerea organelor în condiții optime în vederea prelevării.
Au fost prelevate ficatul, rinichii şi corneea
Medicii au prelevat ficatul, rinichii şi corneea de la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în moarte cerebrală, a anunţat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Aceasta este prima prelevare de organe realizată la SCJU Sibiu după august 2020, în contextul în care această activitate a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, subliniază sursa citată.
„Pacientul de 53 de ani a fost internat în data de 19 mai 2022, direct în Secţia Clinică ATI, cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut, în comă profundă. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 23 mai.
Acordul pentru donare a fost obţinut de la familia pacientului de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant care, după obţinerea acestuia, a demarat procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
Un rol deosebit de important în proces îl are, totodată, medicul şef al secţiei Anestezie Terapie Intensivă din cadrul SCJU Sibiu, Dr. Mihai Sava care, în calitate de ‘key donation person’, identifică potenţialii donatori şi are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării”, se arată în comunicatul SCJU Sibiu.
Potrivit sursei citate, la procesul de prelevare a organelor a participat o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de dr Genady Vatachki, care a prelevat ficatul, şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de dr Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care a prelevat rinichii.
De asemenea, a mai fost prelevată şi corneea, procedură efectuată de către dr Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Echipele de medici au sosit luni, în jurul orei 22,00.
Procedurile de prelevare a organelor a durat 4 ore
După pregătirea procesului, procedurile de prelevare s-au desfăşurat etapizat, între orele 00,00 şi 4,00. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.
Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi printr-o decizie a Agenţiei naţionale de Transplant din 17 decembrie 2018.